BRUSSEL (belga, reuters) -- De officiële beslissing om de vier Belgische en één Luxemburgse winkel van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) te sluiten, is gisteren in Brussel aangekondigd tijdens de ondernemingsraad.

,,Hiermee werd het artikel 633 van de bedrijfswetgeving toegepast'', aldus Léon Bruls van de socialistische vakbond Setca. Dat artikel houdt in dat na een verlies van meer dan de helft van het kapitaal, de aandeelhouders kunnen beslissen om de activiteiten stop te zetten.

,,Op 21 mei heeft men ons gezegd dat er op een kapitaal van meer dan 10 miljoen euro (400 miljoen frank) een verlies bestond van meer dan 7 miljoen euro (280 miljoen frank). Dat betekent dat meer dan 50 procent van het kapitaal opgebruikt werd'', aldus Bruls.

De raad van bestuur in Londen gelastte de directeur van de Belgische winkels sociale gesprekken te voeren en naar eventuele overnemers te zoeken. Normaal gezien moeten de onderhandelingen morgen beginnen, maar de vakbonden eisen eerst een getekende brief van de Londense directie met de bewijzen dat ze over het nodige geld beschikt voor een sociale regeling, en met de belofte dat er gesproken wordt over een eventuele overname van het bedrijf. Ook de definitieve sluitingsdatum van de winkels moet nog besproken worden. Oorspronkelijk zou dat 31 december zijn, maar de sluiting wordt mogelijk vervroegd tot 24 of 15 december. In België zouden daarbij 315 jobs verloren gaan.

M&S kondigde in maart aan dat het op het hele Europese continent 38 winkels en meer dan 3.000 werknemers wilde afstoten. De Britse keten was 26 jaar lang in ons land aanwezig.