BRUSSEL (anp) -- De twaalf lidstaten van de Europese Unie die deel uitmaken van de eurozone, gaan de opbrengst van nieuwe veilingen voor mobiele telefoonnetwerken gebruiken om de staatsschuld te verminderen en reserves aan te leggen om de vergrijzing op te vangen. Frankrijk sluit zich daardoor aan bij de andere eurolanden.

Eerder stelde de Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, nog voor dat lidstaten de opbrengsten van veilingen voor de nieuwe generatie UMTS-netwerken ook voor andere doeleinden konden gebruiken. Volgens Duitsland en Nederland kon daarvan geen sprake zijn. Dat zou in strijd zijn met eerdere afspraken.

Na overleg van de twaalf eurolanden op zondagavond, onder voorzitterschap van Fabius, is er volgens de Franse bewindsman echter sprake van een aanpak in dezelfde richting. Nieuw is wel dat Fabius zegt dat de veilingopbrengsten ook gebruikt kunnen worden om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Eerder stelde de Nederlandse minister van Financiën Zalm al dat hij de opbrengst van de Nederlandse veilingen volledig zal gebruiken om de staatsschuld af te lossen. Een eerste raming wees uit dat de veilingen de Nederlandse overheid 20 miljard gulden (360 miljard frank) kunnen opbrengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig