De koers van het Amerikaanse softwarebedrijf RealNetworks steeg met een stevige 41 procent na de aankondiging dat grote spelers als Nokia en Sony de software van RealNetworks in hun elektronica-apparaten gaan gebruiken om videobeelden en muziek van het Internet te beluisteren. RealPlayer en RealJukebox, twee producten van RealNetworks, zijn nu al de populairste software voor het afspelen van muziek en video via het Internet.

De aandelenkoers van het bedrijf steeg met 3,62 dollar tot 12,42 dollar. Sinds de start van het jaar kwam er al 43 procent bij. RealNetworks zoekt nieuwe inkomstenbronnen omdat de klassieke inkomstenbronnen zoals advertenties op de website en verkoop van software onder druk staan. RealNetworks mikt nu op gsm's en videoconsoles allerhande als bijkomende afzetkanalen.

,,Het akkoord met Nokia en Sony toont aan dat RealNetworks zich omvormt van pc-georiënteerd bedrijf tot een volwaardige medialeverancier'', zei Brent Bracelin van Pacific Crest Securities. De decoder van Nokia gaat in Europa en de VS verkocht worden voor diensten als video en spelletjes op aanvraag.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.