BRUSSEL -- 2000 was een gezegend jaar voor de Europese biotechnologiebedrijven. Uit de studie van Ernst & Young blijkt duidelijk dat zij van het aantrekkelijke beursklimaat gebruik hebben gemaakt om volop kapitaal ,,bij te tanken''.  • Op het hele continent kwamen 39 bedrijven naar de beurs, waardoor het aantal genoteerde bedrijven op slag met 60 % toenam. De grootste beursintroductie was die van het Duitse Lion Bioscience op de Neuer Markt , goed voor een opbrengst van ruim 9 miljard frank. Twaalf bedrijven haalden meer dan 100 miljoen euro op. De gemiddelde opbrengst van een Europese biotech-IPO was 76 miljoen euro, tegenover 105 miljoen in de VS.
  • Via publieke en private operaties haalden de Europese biotechbedrijven vorig jaar ruim 6,5 miljard euro (264 miljard frank) vers kapitaal op -- meer dan in de vijf voorgaande jaren samen. In eigen land waren er in het najaar kapitaalverhogingen bij het Mechelse Tibotec en bij de Gentse plantenveredelaar CropDesign, voor respectievelijk 1,6 en 1 miljard frank. Eind 1999 had ook het ,,wormenbedrijf'' DevGen al een miljard frank opgehaald.
  • Eind 2000 bedroeg de totale kapitalisatie van Europa's beursgenoteerde biotechbedrijven 75 miljard euro (3.025 miljard frank), ruim het dubbele van de 36 miljard eind 1999.
  • Hoewel het aantal beursintroducties piekte, waren er in Europa maar weinig publieke kapitaalverhogingen door genoteerde bedrijven. Er werd op die manier slechts 2,4 miljard euro (97 miljard frank) opgehaald, tien keer minder dan in de VS.
  • De BioCentury BC 100-index, een beursindex van de 100 grootste biotechbedrijven ter wereld, ging in 2000 39 procent vooruit. Dat is even veel als de Nasdaq Composite index verloor. Op de meeste Europese beurzen waren de koerswinsten nog groter.
  • Volgens Ernst & Young kan 60 % van de beursgenoteerde biotechbedrijven in Europa het vandaag vier jaar of langer op zelfstandige basis uithouden. Vorig jaar was dat slechts 46 %. Ongeveer 13 % van de bedrijven heeft volgens de survival index nog financiële reserves voor minder dan een jaar.