BUENOS AIRES (bloomberg) -- De onrust over een mogelijke schuldencrisis in Argentinië ebde de voorbije dagen weg nadat de regering woensdag het groen licht gaf voor een plan om de schuldaflossingen meer in de tijd te spreiden.

Door de goedkeuring van het plan kan Argentinië nu op elk ogenblik bij de Amerikaanse beursautoriteiten de goedkeuring vragen om tot een bedrag van 25 miljard dollar aan nieuwe obligaties te plaatsen.

Het is de bedoeling om die te gebruiken in een zogenaamde swap -transactie, waarbij lopende staatsobligaties die voor 2006 vervallen, worden omgeruild voor papier met een langere looptijd. Een andere mogelijkheid is om lopende obligaties te vervangen door schulden waarop de komende jaren geen intrest moet worden betaald.

,,Het feit dat men in de VS een registratie-aanvraag heeft ingediend, betekent dat men zo veel mogelijk obligatiehouders probeert te bereiken'', zegt vermogensbeheerder Jean-Dominique Butikofer van Julius Baer Asset Management in Zürich.

Om het plan te doen slagen, moeten immers zoveel mogelijk beleggers overtuigd worden om hun papier effectief om te ruilen.

De Argentijnse denktank MA Broda y Asociados berekende dat, als er voor 20 miljard dollar geswapt wordt, de schuldbetalingen de komende vijf jaar met 13,4 miljard dollar zouden afnemen. Genoeg om de druk van de ketel te nemen en het vertrouwen in het land terug te herstellen.

De rente op de FRB-dollarobligatie, die als referentie wordt gebruikt voor de Argentijnse langetermijnrente, daalde gisteren tot zo'n 14 procent.