Marks & Spencer betoging
©epa
LONDEN (reuters) -- De winkelstraten van Londen werd gisteren opgeschrikt door een echte Europese betoging. Naar schatting 1.500 werknemers van de winkelketen Marks & Spencer, onder wie ook tientallen Belgen, trotseerden het slechte weer om te protesteren tegen de sluiting van alle vestigingen van de keten op het Europese vasteland.

De schattingen van de Londense politie stelden wat teleur. Ze lagen ver beneden de verwachte 4.000 betogers. Het slechte weer was de boosdoener.

Vertegenwoordigers van de bijna 3.000 Europeanen die hun baan verdienen bij Marks & Spencer, verweten het management, en vooral de Belgische topman Luc Vandevelde, dat de procedures voor collectief ontslag niet gerespecteerd werden. Een Franse rechtbank oordeelde vorige week dat de keten het ontslag moet opschorten.

Op spandoeken en borden werd in drie talen -- Frans, Spaans en Nederlands -- uitgehaald naar de Belgische voorzitter.

,,Hij moet nu opstappen'', zegt Alain Sturtridge, een verkoper uit een van de Parijse vestigingen. Hij vernam zijn ontslag via een e-mail, een dag nadat de Europese pers op de hoogte was gebracht.

Twee jaar geleden was het bedrijf nog goed voor een winst van 65 miljard frank.

Volgende week wordt een cijfer verwacht dat minder dan de helft bedraagt.

,,Om het bedrijf te redden, moeten we de verliezen op het Europese vasteland, zo'n 6,5 miljard over de laatste drie jaar, zien kwijt te raken'', reageerde het bedrijf gisteren.