ZAVENTEM -- De gesprekken rond het sociaal conflict bij Sabena Technics sprongen gisteren af. De vakbonden namen het niet dat de beloofde uitbetaling van de stakingsdagen ingetrokken werd. Ondertussen spant het ook bij de motorenafdeling SSES, waar al vier dagen wordt gestaakt.

De directie van Sabena moest gisteren pendelen. 's Ochtends zat ze rond de tafel met de werknemers van Sabena Technics. Het gesprek liep spaak toen de directie liet uitschijnen toch niet de recente stakingsdagen uit te betalen. ,,Een belofte die ze al op papier had gezet'', zei ABVV-afgevaardigde Rudi Scherens. Aan een diepergaande discussie over de lonen was men al helemaal niet toe gekomen.

Daarna was het onderhandelen geblazen bij SSES, de motorenafdeling, een joint venture van Sabena met Snecma. Daar is sinds maandag een staking bezig. De motoren-arbeiders doen het discreter dan hun Technics-collega's, die op straat kwamen. ,,Wij willen de andere Sabena-afdelingen niet in gevaar brengen,'' motiveert Danny Laeremans (ABVV). Toch is de staking bij SSES bijna compleet, terwijl het bij Technics slechts om een harde kern ging.

Beide afdelingen hebben looneisen. Ze vinden dat ze te weinig betaald worden in vergelijking met de markt. De directie wil bovendien het tekort aan jonge werkkrachten opvangen door hen een hoger beginloon te betalen, wat de ervaren rotten moeilijk kunnen slikken. Die van Technics volgen met argusogen wat hun collega's bij SSES uit de brand zouden slepen. Elke toegeving aan de ene kant lijkt ogenblikkelijk een eis te gaan worden aan de andere kant. Vandaag zouden de gesprekken worden voortgezet.