BRUSSEL -- Het taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie heeft zijn betwistingen met de vroegere dochter Sail Labs Holding beslecht. Het akkoord bepaalt dat L&H eigenaar wordt van de strategische ,,data mining'' technologie van Sail Labs. Technologie waar marktpartijen een groot potentieel in zien.

Sail Labs is het vroegere Gesellschaft für Multilinguale Systeme (GMS) uit München dat in 1993 opgericht werd door Peer van Driesten. L&H kocht het bedrijf in 1997 omwille van zijn kennis inzake machinevertaling. GMS ontwikkelde destijds de iTranslator die vertaalbureau Mendez gebruikt.

In 1999 voerde L&H onder druk van de jacht op goede kwartaalcijfers een grote herstructurering van zijn afdeling onderzoek en ontwikkeling (O&O) door. Een deel van de activiteiten werd bij Sail Labs ondergebracht waarin L&H zijn belang reduceerde tot 19,9 procent: onder de consolidatiegrens waardoor dure onderzoekskosten buiten de boekhouding bleven. L&H sprak wel een voorkooprecht af op de onderzoeksresultaten van Sail Labs. De relaties tussen beide partijen raakten echter verzuurd: Sail Labs en L&H betwistten de eigendomsrechten over bepaalde technologieën en Sail Labs betaalde zijn facturen (bijna 15 miljoen euro) niet aan L&H.

L&H maakte gisteren bekend dat beide partijen de strijdbijl begraven in een transactie met gesloten beurs. L&H koopt de dochterafdeling van Sail Labs die gespecialiseerd is in Intelligent Content Management , of data mining . Die technologie vormt de basis voor intelligente zoeksystemen, kennismanagement en e-CRM (customer relationship management). Sail Labs biedt dergelijk informatie- en analysesysteem aan in acht talen.

L&H trekt verder zijn belang in Sail Labs op tot 26,4 procent maar de bijkomende stemrechten blijven bij Peer Van Driesten, meerderheidsaandeelhouder van Sail Labs. Ten slotte gaat Sail Labs 1,13 miljoen euro betalen aan L&H, gespreid over een periode van 22 maanden.

L&H en Sail Labs knippen wel de operationele banden door waardoor L&H zijn voorkooprecht verliest. Als L&H in ,,verkeerde'' handen valt, kan dat niet langer Sail Labs blokkeren. Volgens Philippe Bodson, crisismanager bij L&H, is L&H in zijn opzet geslaagd: de interessante ,,data mining'' technologie verwerven zonder dat er geld op tafel gelegd moet worden.

De betrokken technologie die L&H overneemt van Sail Labs vormde destijds ook de basis voor de betrokkenheid van Sail Labs bij het zogenaamde Sensus-project: een met Europees geld gesubsidieerd project om een meertalig informatie- en analysesysteem te ontwikkelen voor de Europese politiediensten. Coördinator van dit project was de Stephan Bodenkamp, een in ongenade gevallen agent van de Duitse geheime dienst. Bodenkamp was ook medeoprichter van drie zogenaamde Language Development Companies (LDC's) van L&H.