BRUSSEL -- Alle Belgen kunnen vanaf eind dit jaar gratis bij De Post een elektronische brievenbus laten aanmaken, waarmee ze officiële documenten kunnen aanvragen of facturen betalen. Wie thuis geen internetverbinding heeft, kan terecht in de postkantoren. Dat is de eerste concrete realisatie van e-Services, de afdeling van De Post die zich bezighoudt met Internet.

Minister van Overheidsbedrijven en Telecommunicatie Rik Daems, die gisteren ook op de voorstelling aanwezig was, sprak van een veelbelovend initiatief dat in het buitenland zijn gelijke niet heeft. PostBox biedt een elektronisch adres (bv jjansen@postbox.be) en een elektronische brievenbus, individueel en gecertificeerd, voor iedereen en voor het leven. De Post staat garant dat achter het adres wel degelijk de correcte persoon schuil gaat en dat een ontvangen boodschap ook overeenkomt met de verzonden mail.

Wie een eigen postbox wil openen, moet zich eerst bij De Post laten registreren en vervolgens bij iedere aanmelding de individuele gebruikersnaam en het eigen paswoord ingeven.

Dat is volgens Erik Weytjens, gedelegeerd bestuurder van e-Services, de grote meerwaarde die De Post biedt. De onzekerheid omtrent de identiteit van de tegenpartij en de correcte inhoud van de boodschap is nu vaak een belangrijke rem voor elektronische briefwisseling met commerciële of administratieve doeleinden. Via de elektronische handtekening en de technologie van het bankenbetalingsnetwerk Isabel garandeert PostBox ook beveiligde betalingen van facturen.

Volgend jaar hoopt e-Services al 250.000 postboxen te hebben, tegen 2005 moeten dat er 2 miljoen zijn. Wie al een elektronisch adres heeft, kan berichten in zijn postbox laten doorsturen naar zijn bestaand adres. Eind 2003 zou het initiatief uit de rode cijfers moeten geraken. De eerste twee jaar wordt 1 miljard frank geïnvesteerd in de basisinfrastructuur, met onder meer veel aandacht voor de elektronische certificatie.

De postbox zelf is gratis, voor officiële verzendingen zal moeten worden betaald. Welke die tarieven zijn, is nog niet vastgelegd. Mails tussen particulieren zijn gratis, op de telefoon- of kabelkosten na.