Het aandeel Baan is gisteren opnieuw fors gedaald, nu de Amsterdamse beurs heeft gedreigd met het strafbankje. Baan verloor 14 procent tot zes euro in een stijgende beurs. Het aandeel bereikte het laagste niveau sinds eind 1995. De beursdirectie geeft Baan vier weken tijd om het eigen vermogen te versterken en een positief cijfer te laten zien.

Gebeurt dat niet, dan hangt het fonds een notering in de categorie 'Fondsen met een noteringsmaatregel', ook wel het strafbankje genoemd, boven het hoofd. Dat betekent meteen dat Baan zijn ,,blue chip status'' kwijtspeelt.

Het aandeel is al een tijdje gereduceerd tot een speculatieve speelbal na aanhoudende verliezen en een leegloop aan de top van het bedrijf.

Vorige maand stapte de topvrouw op en zag commissaris Pierre Everaert, een tot Amerikaan genaturaliseerde Belg, zich verplicht tijdelijk het management over te nemen.

Baan, na SAP de belangrijkste ontwerper van ERP-software (bedrijfsplanning), zei in een reactie op het dreigement van de beurs dat het bedrijf druk bezig is de financiële positie te versterken. Half maart wordt er hierover meer informatie verstrekt.

Baan herhaalde nog eens dat het recent dochter Coda verkocht. De boekwinst uit deze transactie versterkt het eigen vermogen met 30 miljoen dollar.

Dit bedrag kan naar verwachting eind maart worden bijgeboekt. Per eind 1999 was het eigen vermogen van Baan nog maar 9 miljoen dollar.

Baan herhaalde ook dat het Amerikaanse adviesbureau Lazard Frères helpt met het zoeken naar bijkomend kapitaal. Ook onderzoekt Lazard samen met Baan de strategische alternatieven op de lange termijn.

Volgens analisten was het dreigement van de Amsterdamse beurs niet echt nieuw.

Toch gaf het bericht aanleiding tot stevige verkopen. ,,Volgens mij zal het wel loslopen. Ze kunnen nog Aurum verkopen, actief op vlak van customer relationship management. Dat zou hun aanbod wat verwateren, maar het is niet het einde van de wereld zoals we die vandaag kennen'', reageerde een analist.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig