Feest gisteren op zowat alle aandelenbeurzen ter wereld. De technologie- en de telecomsector drijft op een plotse golf van optimisme. De koersdalingen van de voorbije maanden waren overdreven, luidt het.

In Azië klommen de technologiewaarden een flink stuk hoger. Via, de grootste producent van halfgeleiders in Taiwan, schoot 6,6 % omhoog en staat nu al 51 % hoger dan drie weken geleden. United Microelectronics, de nummer twee op de wereldmarkt van chipsfabrikanten, hield het bij 4,4 %.

In Japan deed Tokyo Electron nog beter. De op een na grootste producent van uitrusting voor de productie van halfgeleiders knalde 10 % omhoog. Overigens deden ook de Japanse bankwaarden het uitstekend. Mizuho klom 6,7 %, Sumitomo Bank 5,4 %.

Beleggers speculeren erop dat de regering vandaag maatregelen zal bekendmaken die het voor banken gemakkelijker moeten maken om hun participaties in andere bedrijven te verkopen.

Hongkong roeide tegen de stroom in onder druk van de Chinese regering die maatregelen plant om de manipulatie van de aandelenbeurs aan banden te leggen. De ,,rode aandelen'' -- van bedrijven die belangen hebben in China -- stonden onder druk.

In Europa deden de telecomwaarden het uitzonderlijk goed. Analisten zijn tot het besluit gekomen dat die aandelen de jongste maanden zo sterk in waarde zijn gezakt dat het risico verwaarloosbaar is geworden. Kopen is dus de boodschap. En dat deden de beleggers. Marconi steeg 8,8 %, Ericsson 7,9 % en Nokia 5,1 %. Deutsche Telekom steeg 3,5 % na het bericht dat zijn afdeling mobilofonie haar aantal klanten afgelopen jaar verdubbelde.

In hun kielzog stegen de fabrikanten van onderdelen voor telecomproducenten vaak nog sterker. ASML schoot 9,4 % omhoog, STMicroelectronics 10 % en Infineon Technologies 5,7 %.

Maar de sterkste klim was weggelegd voor Powergen. Het bedrijf klom 15 % na het bericht dat Powergen mogelijk wordt overgenomen door E.ON, het grootste Duitse nutsbedrijf. Het is de sterkste eendagsklim van het bedrijf sinds 1992. De koers van E.ON zakte 4,6 %.

In eigen land lieten de technologiewaarden soms spectaculaire koersstijgingen optekenen, maar hun relatief geringe beurskapitalisatie beperkte het globale effect ervan. Real Software klom voor de derde opeenvolgende dag -- dit keer met 27,8 % -- tot 7,54 euro. Vorige week vrijdag zakte het aandeel nog tot 3,42 euro, het laagste peil ooit.

Netwerkintegrator Telindus klom 9,38 % dank zij beter dan verwachte kwartaalresultaten en internetbeveiliger Ubizen klom 17,58 %.

Dexia ging na zes dagen verlies eindelijk opnieuw hogerop. Het aandeel klom 1,01 % na een upgrading tot accumulate door Bank Degroof. Zwaargewicht Fortis tenslotte haalde 0,44 % winst binnen.

In Amerika werd druk gespeculeerd op de de tweede helft van het jaar, als de groei allicht zal hernemen. Intel, Juniper Networks en Applied Micro Circuits publiceerden ook beter dan verwachte resultaten. De markt ging daardoor sterk van start. De Nasdaq stond kort na de opening weer 5 % hoger. Toen kregen de beleggers last van hoogtevrees. De Nasdaq stond al 11 % hoger dan twee weken geleden. Een uur voor slot stond de technologie-index nog bijna 2,9 % hoger rond 2.690 punten. De Dow Jones hield het bij een verlies van 0,6 %.

Wat doen de beurzen nu ?

Beurs24 toont het u

Beurs24 , de beurssite van De Standaard en European Investor.