Het grootste Britse bierhuis, Scottish and Newcastle, heeft plannen om 1.300 banen te schrappen en meer dan een derde van de pubs die het beheert te verkopen of verhuren. De groep wil zich concentreren op grotere pubs en restaurants.

Het bedrijf zoekt kopers voor 740 van zijn 2.373 pubs en wil nog eens 180 drankgelegenheden verhuren aan derden. De verkoop zou binnen de zes maanden rond moeten zijn. Volgens voorzitter Brian Stewart hebben zich al kandidaten gemeld, maar hij wil voorlopig geen namen noemen.

Scottish and Newcastle verkoopt meer pubs dan verwacht, maar de beslissing zelf komt niet onverwacht. Analisten vrezen echter dat Scottish geen al te beste prijs zal krijgen. Er is immers een overaanbod van pubs op de markt. Ruim 10 procent van de 60.000 Britse pubs staat nu al te koop omdat brouwerijen zich concentreren op rendabeler activiteiten zoals bier produceren en het uitbaten van hotels.

Bass heeft 900 pubs in de aanbieding, Whitbread zoekt kopers voor 3.000 pubs en Wolverhamton & Dudley Breweries is een onderzoek begonnen dat zou kunnen leiden tot de verkoop van zijn 1.780 bars.

Scottisch and Newcastle wil een van de grootste brouwers ter wereld worden. Het bedrijf betaalde in juli vorig jaar 1,7 miljard pond (107 miljard frank) voor Kronenbourg, de brouwer uit de groep Danone. Na de verkoop en het daarmee samenhangende jobverlies verwacht de brouwerij opnieuw groeicijfers van meer dan 10 procent per jaar.

De beleggers zijn daar niet zo van overtuigd. Het aandeel zakte gisteren bijna 2 procent. Daarmee komt het verlies sinds begin dit jaar al op 13 procent. Analisten vinden dat pubs verkopen en de opbrengst investeren in andere pubs niet veel zin heeft. Het regende gisteren dan ook ,,sell-ratings.''

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.