De chauffeurs van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn en de pachters, de chauffeurs die in onderaanneming rijden voor De Lijn, leggen morgen het werk neer.

Afgelopen week sprongen de cao-onderhandelingen tussen de directie van De Lijn en de bonden af. De directie wil een loonsverhoging van 2,7 procent toekennen, waarvan 1,5 procent onder de vorm van maaltijdcheques, voor 2001 en 1,8 procent voor 2002. De bonden vragen 2 maal 7 procent, gespreid over 2 jaar. Dat betekent dat de overheid over de brug zou moeten komen met 2 miljard frank extra.

Alle andere eisen van de bonden zoals een oplossing voor het probleem van de agressie, een vermindering van de werkdruk en het personeelstekort worden aan de kant geschoven voor de looneis. Vrijdag is er een algemene staking in Vlaanderen en een betoging in Brussel.

Als verontschuldiging aan de reizigers van De Lijn voor de staking van 19 januari komen er op 27 en 28 januari betaalstakingen, dagen waarop de reizigers gratis mogen rijden. Indien deze acties geen resultaat opleveren komen er provinciale stakingen vanaf 5 februari, te beginnen in de provincie Antwerpen.