BRUSSEL (anp, belga, eigen berichtgeving) -- Déminor, de organisatie die de rechten van minderheidsaandeelhouders verdedigt, eist dat het Nederlandse kabelbedrijf UPC zich onafhankelijker gaat opstellen tegenover het Amerikaanse moederbedrijf UGC. Er moeten onafhankelijke commissarissen komen. Dat zegt Paul Frentrop van de Nederlandse tak van Déminor.

Déminor wil minstens 1 procent van de aandeelhouders van UPC mobiliseren. Zo kunnen tijdens de aandeelhoudersvergadering van het kabelbedrijf voorstellen worden ingediend. Déminor maakt zich zorgen over de strategie van het kabelbedrijf en de daarmee gepaard gaande dalende beurskoers.

Het adviesbureau claimt door enkele institutionele beleggers te zijn ingeschakeld, die ook betalen. Déminor heeft nog veel aandeelhouders nodig, want volgens Frentrop zijn ze nog ver van die 1 procent vandaan. Het adviesbureau heeft echter geen budget om advertenties te plaatsen en gokt er daarom op dat aandeelhouders zich via Internet aanmelden.

Het is Déminor en de aandeelhouders die de organisatie vertegenwoordigt, een doorn in het oog dat meerderheidsaandeelhouder United Global Com (UGC) het met 51 procent volledig voor het zeggen heeft. ,,UPC moet in de toekomst een beroep kunnen doen op de kapitaalmarkt'', aldus Frentrop woensdag. ,,Als er niet naar de aandeelhouders wordt geluisterd, kan dat moeilijk worden.'' UPC kampt met een acute geldnood.

Eén van de grootste problemen voor Déminor is dat UPC geen onafhankelijke raad van commissarissen (vergelijkbaar met de Belgische raad van bestuur) heeft, zoals dat in Nederland verplicht is. Vier van de bestuursleden komen uit de stal van UGC en één van zakenpartner Philips. Daarnaast moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de eerlijkheid van bepaalde transacties. Frentrop doelt daarbij op transacties waarbij gerelateerde partijen zoals UGC, Liberty Media en Microsoft waren betrokken.

In het prospectus bij de beursgang in 1999 staat dat ,,wij door UGC gecontroleerd blijven en UGC kan andere belangen hebben dan de overige aandeelhouders.'' Dat maakt volgens Déminor duidelijk dat de belangen van de minderheidsaandeelhouders bij UPC onvoldoende zijn gewaarborgd.

Déminor heeft een hele rij vragen opgesteld. Een gesprek met UPC afgelopen week heeft niet veel opgeleverd. Wellicht krijgt Déminor donderdag een aantal antwoorden. UPC houdt dan een telefonische analistenbijeenkomst, waar de strategie voor de komende tijd uit de doeken wordt gedaan.