BRUSSEL -- De Franse voedingsgroep Danone heeft nog geen beslissing genomen over de eventuele sluiting van een van de twee Belgische vestigingen van het koekjesbedrijf LU. De onzekerheid voor het personeel van LU in Herentals en Beveren blijft dus bestaan. De vakbonden kregen gisteren, op de Europese Ondernemingsraad van Danone in Genève, alleen de bevestiging dat het bedrijf een sanering bestudeert.

De Franse krant Le Monde pakte vorige week woensdag uit met het nieuws over de saneringsplannen van Danone in de afdeling biscuits . Eind augustus vorig jaar zou de directie al hebben besloten om tien productievestigingen in Europa te sluiten. Die operatie wordt sindsdien ,,bestudeerd''.

Danone onkent het bestaan van dergelijke studie niet, maar herhaalde gisteren op de Europese ondernemingsraad -- waar ook een Belgische delegatie van de vakbonden bij LU aanwezig was -- het officiële standpunt van vorige week ,,dat er nog geen beslissing is genomen''. De studie zou pas afgerond zijn tegen half april.

Volgens Le Monde zou een van de twee Belgische vestigingen, Beveren of Herentals, dicht moeten. Het zou de job kunnen kosten van 500 werknemers in Beveren of van 1.150 in Herentals.

De vakbonden kregen gisteren wel duidelijkheid over de parameters die de directie van Danone gebruikt bij haar beslissing: elk bedrijf wordt beoordeeld naar de uitbreidingsmogelijkheden en de benutting van de economische capaciteit. De directie stelde ook dat de sluiting van fabrieken en het ontslag van werknemers slechts ,,een laatste stap'' kan zijn.

De Belgische LU-directie kon gisteren, net als vorige week, geen uitsluitsel geven over de toekomst van het bedrijf.

De groepsdirectie van Danone, in Parijs, beslist en bepaalt wanneer wat bekendgemaakt wordt. De bijzondere bijeenkomst, vandaag, van de ondernemingsraad van LU in Herentals dreigt een maat voor niets te worden.

In totaal zouden bij Danone 3.000 jobs verdwijnen, waarvan 1.700 in Frankrijk zelf. Dat lokte al fel protest uit bij Franse vakbonden en politici. In de Franse Danone-vestigingen waren er deze week al een reeks werkonderbrekingen, en voor vandaag staat een 24-urenstaking gepland.

De Belgische vakbonden hebben voorlopig nog geen acties georganiseerd.

Maar het is de vraag hoelang die rust blijft duren. De onzekerheid dreigt zwaar te gaan wegen voor de 1.650 LU-personeelsleden.