BRUSSEL -- De telefoonoperator Belgacom heeft vorig jaar 207 miljard frank (5,1 miljard euro) omzet geboekt, een stijging met ruim 11 procent. Die voorlopige cijfers heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. De groei komt uit mobilofonie, Internet en dataverkeer. Het aantal traditionele vaste telefonie-lijnen vermindert.

De telecomoperator noemt zijn resultaten zelf ,,bevredigend''. Het bedrijf wijst erop dat het, in tegenstelling tot de meeste andere telecomoperatoren in Europa, er in geslaagd is om een AA-kredietrating te behouden.

Een winstcijfer geeft Belgacom nog niet, alleen wijst het erop dat de recordwinst van 1999 zal overtroffen worden in 2000. De definitieve cijfers worden pas op 21 februari bekend gemaakt.

De sterkste groeier is opnieuw de mobiele poot van het bedrijf. De Nederlandse mobilofoondochter Ben had eind 2000 meer dan 850.000 klanten, een groei met 183 procent.

Proximus maakt pas vandaag zijn cijfers bekend.

Ook de internetactiviteiten kenden een sterke groei. Belgacom-dochter Skynet fuseerde vorig jaar met het Franse Infonie. Infosources, het resultaat van de fusie dat nu voor 74% gecontroleerd wordt door Belgacom, had eind 2.000 1,6 miljoen geregistreerde internetgebruikers.

Het aantal actieve surfers (een heleboel surfers meldt zich maar eenmalig aan en laat een gratis adres ongebruikt) bedraagt volgens Belgacom 733.000 (in Frankrijk en België samen). ADSL, de technologie die breedbandinternet mogelijk maakt, telt al 43.000 klanten.

Belgacom kampte eind vorig jaar met erge dienstverleningsmoeilijkheden voor ADSL. Verbindingen kwamen te laat of helemaal niet tot stand. Volgens woordvoerder Van Speybroeck zijn de grootste problemen inmiddels verholpen.

Vraag is hoe lang de vroegere monopolist zijn (interne) groei nog zal kunnen handhaven. De liberalisering zet door en een bedrijf als Telenet kaapt heel wat vaste klanten weg. Telenet had eind 2000 207.000 vaste lijnen (telefoon + Internet) bij particulieren. Bovendien is het de vraag of dochter Proximus zijn spectaculaire groei kan volhouden. Pas dit jaar komt de derde operator Orange op volle kruissnelheid en kaapt het via een zeer agressieve prijszetting klanten weg. Totnogtoe heeft Proximus ervoor gezorgd dat wat Belgacom verloor in vaste telefonie, meer dan goedgemaakt werd in de mobiele telefonie, waar de staatsoperator volgens de laatst beschikbare cijfers nog altijd ongeveer 65 procent marktaandeel heeft.

Belgacom-gedelegeerd bestuurder John Goossens zei in zijn nieuwjaarsspeech aan het personeel in elk geval dat ,,meer dan ooit belangrijke inspanningen nodig zullen zijn om de inkomsten te doen stijgen, de kosten onder controle te houden en de service te verbeteren.''