De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal reageerde gisteren bijzonder kritisch op het verwijderen van John Duerden als CEO van Lernout & Hauspie. De krant merkte al in de eerste regel van haar artikeltje op dat Duerden poogde de fraude uit de groep te drijven, maar dus gedwongen werd op te stappen.

Zijn ontslag zou, nog steeds volgens de Amerikaanse zakenkrant, duizenden aandeelhouders woedend maken, was ,,een belangrijke tegenslag voor de kans op herstel'' en zou de financiering van het bedrijf in het gedrang brengen. Bodson, een manager met internationale faam, die Duerden opvolgt, werd in eerste instantie afgedaan als ,,een Belg'' tout court.

De realiteit is, los van het feit dat de Amerikaanse zakenkrant met het opzijschuiven van Duerden een belangrijke bron in het dossier-L&H verliest, dat onder Duerden de financiering van het bedrijf steeds meer onder druk kwam. De pijnlijke realiteit is dat Duerden, een op het eerste gezicht vrij minzaam man overigens, te licht woog voor de job.

Als er iets te redden valt van de groep, dan is Philippe Bodson wellicht één van de weinigen die dit kan. De affaire blijft echter een afgang voor het Belgisch bedrijfsleven en de Belgische reputatie in het buitenland.