BRUSSEL -- Het opzijzetten van John Duerden als chief executive officer bij Lernout & Hauspie mag dan een goed voorbereide zet zijn, vandaag is het vooral uitkijken naar de ,,weerbots''. Het afscheid van Duerden komt door omstandigheden laat en het is zeer de vraag of zelfs een topmanager als Philippe Bodson het tij nog kan keren. Bodson zelf kon en of wou niets beloven. Gisteren sprak hij in Ieper de troepen toe.

Misschien in een psychiatrische instelling. Zo luidde tot voor kort het antwoord op de vraag waar een vervanger voor Duerden zou kunnen worden gevonden. Eergisteren laat kwam dan toch een verrassende naam naar boven. De Luikenaar Philippe Bodson lijkt de witte raaf te zijn waar L&H nood aan heeft.

Bodson is niet alleen een topmanager met een stevige internationale reputatie die al ruzie met de Fransen gemaakt heeft -- wat hem in Amerika sympathiek zou moeten maken -- maar hij is ook een Waal. Wat betekent dat hij in beide landsdelen steun geniet. Tot nu toe was de beeldvorming dat de Vlamingen blijkbaar enkel frauderend zaken konden doen. Bodson, die ook de steun geniet van de financiële gemeenschap, staat boven alle verdenking.

Bodson heeft een scherp profiel, is onafhankelijk, heeft strategisch inzicht en is gewoon een internationale complexe groep te leiden. In de zaak-Tractebel heeft hij ook bewezen de belangen van de kleine aandeelhouders te verdedigen.

Verschillende partijen hadden hem de jongste weken benaderd. Zowel op het niveau van het management, van de raad van bestuur als van de aandeelhouders. Maar het is onduidelijk van wie het idee nu kwam. Bodson zelf wou daar geen verklaring over afleggen. ,,De situatie is te delicaat, zowel financieel als juridisch.''

De Wall Street Journal reageerde gisteren bijzonder negatief op het opzijzetten van John Duerden, maar dat verraste niemand. Zoals bekend stond Duerden dicht bij de krant. Er werd dinsdagavond nog belet dat het nieuws pas om middernacht onze tijd vrijgegeven zou worden, waardoor de Amerikaanse zakenkrant de wissel in primeur zou krijgen.

L&H is nu vooral beducht dat er opnieuw destabiliserende artikelen zullen verschijnen waardoor de financiering in het gedrang komt en de groep roemloos ten onder gaat. Duerden is alvast bijzonder boos over zijn ontslag.

Met Bodson heeft L&H iemand die opnieuw een koers kan uitstippelen voor het losgeslagen schip dat water maakte. Het besef dat Duerden niet de juiste man was voor de job, leefde al een tijdje. Maar volgens waarnemers was het moeilijk eerder in te grijpen. ,,Het bedrijf moest eerst het gerechtelijk akkoord bekomen. Dat heeft tot begin januari geduurd.''

De aanstelling van de commissarissen, die een vetorecht hadden en de raad van bestuur indirect versterkten, creëerde de voorwaarden om de onvermijdelijke maatregel te nemen. Commissarissen en raad van bestuur hebben op het nippertje belet dat John Duerden in de VS een zeer ongunstig financieringsakkoord afsloot. Financiering is één van de cruciale voorwaarden om L&H door het gerechtelijk akkoord te loodsen.

,,Als je dan toch alle activa gaat verpanden, kan je dat beter doen in ruil voor een ernstige lening'', reageerde faillissementsspecialist Christian Van Buggenhout, die optreedt voor Déminor, gisteren. Van Buggenhout merkte op dat Bodson voor een zeer moeilijke opdracht staat. ,,Hij duikt niet in een zwembad zonder water, maar het is toch wel een duik in een kinderbadje.''

Volgens Van Buggenhout is het doorbreken van de tandem Pieper-Duerden ook positief. ,,Roel Pieper, de voorzitter van de raad van bestuur, ontleende een stuk van zijn macht aan zijn nauwe relatie met de CEO.'' Bodson, die op zijn onafhankelijkheid staat, zal zich wellicht door niemand de les laten lezen. De benoeming van Bodson werd gisteren in Ieper positief onthaald, ook Déminor juichte de beslissing toe. Voor de Belgische bankiers en aandeelhouders is het een garantie dat voortaan met de belangen van alle partijen rekening zal worden gehouden. Verwacht wordt dat Bodson andere accenten gaat brengen aan het herstelplan. De grote onzekerheid is hoe men in de VS zal reageren op de ,,Luikse furie''.