BRUSSEL -- Omega Pharma heeft gisteren nog maar eens uitgepakt met vooruitzichten die tot de verbeelding van de belegger spreken. De ster van de Brusselse beurs van 1999 verwacht voor 2000 een omzetverdubbeling en zelfs een verdrievoudiging van de netto courante winst. En volgens gedelegeerd bestuurder Marc Coucke is de kans zeer groot dat de winst nog hoger gaat.

Het beursgenoteerde Omega Pharma gaat ervan uit dat de omzet dit jaar stijgt naar meer dan 75 miljoen euro (ruim 3 miljard frank). Vorig jaar haalde het farmabedrijf 40,9 miljoen euro (1,65 miljard frank).

De netto courante winst moet in 2000 exploderen tot 6,83 miljoen euro (275 miljoen frank), vergeleken met ruim 2,9 miljoen euro (117 miljoen frank) in 1999. Met het huidige groeiritme worden volgens Coucke eind dit jaar al de doelstellingen van het bedrijfsplan overtroffen. In plaats van de vooropgestelde vijf jaar om alles te verwezenlijken, klaarde Omega Pharma de klus in amper anderhalf jaar.

Omega is een bedrijf dat voorschriftvrije en generische geneesmiddelen verdeelt bij de Belgische apothekers en hen ook een ruimere dienstverlening biedt. Een van die diensten die het farmabedrijf uitbouwt, is de informaticapoot waarmee Omega op grote schaal apotheken en in 2000 ook huisartspraktijken wil automatiseren.

Dit jaar begint Omega ook de ziekenhuizen te bewerken, kondigde Coucke aan. Het farmabedrijf wil in de ziekenhuizen zijn voorschriftvrije producten en generische geneesmiddelen gaan slijten.

De snelle groei van al die activiteiten heeft veel te maken met overnemingen. Omega koopt stelselmatig bedrijven op. Dat werd gisteren nog eens geïllustreerd met de opslorping van sectorgenoot Aca Pharma uit Komen. Aca telt 17 werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 150 miljoen frank. In 2001 moet het omzetcijfer al meer dan 200 miljoen frank bedragen. Het bedrijf uit Komen levert verpakkingsmateriaal, voorschriftvrije producten en investeringsgoederen zoals weegschalen aan apothekers en farmaceutische groothandels.

Via een aandelenruil heeft Omega 100 procent van Aca verworven. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt, maar volgens Marc Coucke heeft zijn bedrijf tien keer de verwachte winst in 2000 van Aca Pharma betaald.

Omega kondigde gisteren ten slotte een tweede mini-overname aan. Het verwerft het Belgische verkoopkanaal van het Duitse Antiseptica, een onderneming gespecialiseerd in ontsmettende en reinigende producten voor de medische sector.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig