Het Franse Coface, gespecialiseerd in de verzekering van exportkredieten, trekt begin volgende maand naar de Parijse beurs. Op die manier maakt de Franse verzekeringsgroep AGF haar participatie van 25 procent in Coface te gelde.

De Europese Commissie heeft AGF verplicht dat belang af te stoten nadat AGF begin 1998 was overgenomen door de Duitse verzekeringsreus Allianz. Want AGF is ook hoofdaandeelhouder van Euler, een andere grote Franse kredietverzekeraar, en Allianz controleert de kredietverzekeringsgroep Hermes. ,,Samen een te dominante positie'', oordeelde de Commissie. Dus moet het belang in Coface de deur uit.

Coface, dat voor 45 procent in handen is van de Franse herverzekeraar Scor, is eigenlijk de Nationale Delcrederedienst van Frankrijk. De maatschappij verzekert politieke en commerciële exportrisico's voor rekening van de Franse staat. Maar die activiteit vertegenwoordigt amper tien procent van haar omzet. Ze is ook actief als commerciële (export)kredietverzekeraar en als informatieleverancier. Ze telt 62.000 klanten in 72 landen en heeft dochtermaatschappijen in onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

De groep ziet aanzienlijke groeimogelijkheden in haar bedrijvigheid als informatieleveranciers. Coface bezit gegevens over de kredietwaardigheid van 32 miljoen ondernemingen over de hele wereld en is vast van plan die knowhow te commercialiseren, onder meer via het Internet.

Vorige maand lanceerde Coface een kredietwaardigheidsbeoordelingsdienst op het Internet, @rating genaamd. Op die manier wil Coface inhaken op de grote vraag naar een snelle, objectieve kredietwaardigheidsbeoordeling in de elektronische handel tussen bedrijven.

In het boekjaar 1998 haalde de groep een winst van 298 miljoen Franse frank (1,8 miljard frank) op een omzet van 4,8 miljard F.fr. (29 miljard frank). De maatschappij belooft haar aandeelhouders een winst in verhouding tot het eigen vermogen van minstens 15 procent per jaar. Coface telt zowat 3.000 personeelsleden.

Van de 25 procent Coface-aandelen die AGF op de markt verkoopt, wordt een tiende alleen in Frankrijk geplaatst. De overige aandelen worden in Frankrijk en in het buitenland aangeboden. De prijsvork is vastgesteld tussen 48,5 en 57 euro per aandeel. Dat waardeert Coface op 24,12 miljard tot 28,36 miljard frank, een stuk boven het prijskaartje van 16 miljard frank dat in 1998 nog op de groep werd geplakt.

De eerste notering van het aandeel gebeurt op woensdag 2 februari.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig