De scherpe klim die de technologie- en de telecomwaarden eind vorige week lieten optekenen op Wall Street en op de Nasdaq, sidderde gisteren nog stevig na in Europa. Hoewel New York gesloten bleef, klom in Europa nagenoeg alles wat enigszins naar technologie of telecom ruikt.

Brussel was dé grote uitzondering op de Europese regel. De Bel-20 zakte ruim 50 punten en vlagde af op 3.074,18 punten, een verlies van 1,74 %. De grote boosdoeners waren de aanhoudend hoge langetermijnrente die weegt op de koers van de oververtegenwoordigde financiële waarden en vooral het chronisch tekort aan echte blue chips.

Gisteren werd nog maar eens duidelijk dat de beleggers Brussel links laten liggen. Niet alleen de buitenlandse, ook de Belgische institutionelen werken aan een internationalisering van hun portefeuille. Voor Brussel betekent dat nauwelijks of geen internationale belangstelling meer en ook steeds minder binnenlandse kooporders.

Met een duik van respectievelijk 2,26 % en 2,2 % wogen Fortis en KBC zwaar door. Dexia ging dezelfde kant op met een verlies van 1,43 % en de holdings verging het niet veel beter. Almanij en de Gimv zakten 4,61 % en 4,76 %.

In hun kielzog zakte de hele distributiesector -- GIB (-2,32 %), Delhaize (-3,17 ), Colruyt (-1,73 %) --, kreunt de chemiehoek in al zijn voegen -- Solvay (-2,17 %), Tessenderlo (-1,46 %), UCB (-1,47 %) -- en moesten CMB en Brantano elk meer dan 2 % prijsgeven.

Er waren gelukkig toch nog enkele stijgers. De pole-position van Omega Pharma op de reservelijst voor de Vlam21-index bezorgde het aandeel een opstoot van 6,81 %. In de (dun bevolkte) technologiehoek klom Barco 2,23 %, maar daar tegenover stonden Real Software (-3,78 %), Mobistar (-2,83 %), IBA en Econocom (elke met ruim 2 % verlies).

Op Easdaq had City Birds weer eens de wind in de zeilen (+6,67 %), terwijl ook Icos Vision en Ubizen allebei ongeveer 6 % wonnen. Koploper was Bricsnet met meer dan 19 % winst.

Tokyo werd flink geïnspireerd door de klim van Wall Street en belandde op het hoogste peil sinds 30 maanden. De Nikkei sloot op 19.437,23 punten, een winst van 2,54 %. Zowel technologiefondsen als meer traditionele maar achtergebleven ,,Japanse waarden'' dreven op euforiegolven.

Frankfort zette zijn tweede record op rij neer. De DAX sloot 1,19 % hoger op 7.258,9 punten. Koploper was Mannesmann dat 6,12 % hoger kon besluiten.

De forse verzwakking van Alcatel (-4,87 %) kon niet verhinderen dat Parijs bijna één procent winst boekte. In de markt deed het gerucht de ronde dat directieleden van Alcatel analisten gewaarschuwd hebben dat ze hun verwachtingen voor het vierde kwartaal beter wat temperen.

Maar elders was het feest. Bij de blue chips kreeg Lagardère de beste score achter zijn naam (+8,31 %) nadat bekend was geraakt dat de mediagroep een aanbod van Deutsche Telekom heeft afgewezen om een 50 % participatie te nemen in zijn internetactiviteiten.

Een andere opvallende winnaar was de Franse cinemagroep Gaumont die liefst 17,6 % klom. Volgens analisten trekt de fusie tussen AOL en Time Warner de aandacht op dit soort aandelen.

Ook in Amsterdam werd jacht gemaakt op technologiewaarden. Dat leverde Philips een nieuwe recordkoers op. Tijdens de jongste zeven beursdagen klom het aandeel 35 % tot 159,6 euro. ASM was nog een stevige klimmer. Het aandeel ging 4,82 % omhoog onder druk van geruchten dat het bedrijf overmogen beter dan verwachte jaarresultaten zal bekendmaken.

De AEX-index klom per saldo 0,9 % tot 661,51 punten.

Londen deed het in verhouding erg rustig aan. De FTSE-index klom minder dan 0,2 % tot 6.669,5 punten. SmithKline (-6,2 %) en Glaxo (-4,8 %) bezorgden de index samen een verlies van 30 punten (0,5 %). De beleggers hadden zich eind vorige week duidelijk wat vergaloppeerd en moesten nu wat gas terug nemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig