BRUSSEL -- Na het afspringen van de overname van het Nederlandse Alpinvest, lijkt een snelle internationalisatie voor de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv er niet in te zitten. De Gimv gaat nu op eigen kracht kantoren openen in Europa. Maar de verwachting is dat het jaren zal duren vooraleer de Gimv zich echt Europees kan noemen.

De internationalisatiepoging van de Gimv kreeg vrijdag een lelijke knauw met het onverwachte tegenbod van de pensioenfondsen ABP en PGGM op de Gimv. Deze fondsen boden via hun dochter Nationale Investeringsbank (NIB) 23 euro per aandeel of 10 procent meer dan de 30 miljard frank die de Gimv wou betalen voor Alpinvest.

Analisten waren het er gisteren over eens dat het een spijtige zaak is voor de Gimv dat de transactie niet doorgaat. ,,Maar ik begrijp waarom de Gimv de prijs niet wou verhogen. Het is een gezonde beslissing'', zegt Pol Tansens, analist bij de Fortis Bank.

,,Wij vonden al dat de premie van 55 procent tegenover de beurskoers van Alpinvest erg hoog was. Niemand wou Alpinvest kopen, nu er een kandidaat was, was het plotseling niet genoeg'', zei Thierry François van Vermeulen Raemdonck (ING Barings). De Gimv was in staat een premie van 55 procent te bieden doordat Alpinvest onder zijn intrinsieke waarde noteerde als gevolg van de onderwaardering van de kleinere fondsen op de beurs van Amsterdam.

De Gimv hoopte dat, door onmiddellijk de intrinsieke waarde te betalen, gezeur over de geboden prijs zou uitblijven. Maar dat was zonder de Nederlandse pensioenfondsen gerekend, die hun greep op de Nederlandse durfkapitaalmarkt opnieuw versterken nadat ze vorig jaar al de NIB ingelijfd hadden.

Alpinvest was wellicht een lichte premie waard doordat het een doorgewinterd team durfkapitalisten heeft en bewezen competentie. De Gimv had geen zin om een (dure) biedingsoorlog te beginnen waarvan de afloop onzeker was. ,,Sinds ons bod op Alpinvest is onze naambekendheid in het buitenland flink gestegen'', merkte Gerard Van Acker, directeur-generaal van de Gimv gisteren op. ,,Ik ben niet pessimistisch.''

Alpinvest mag dan al geen zaak van leven of dood geweest zijn voor de Gimv, het was een unieke kans doordat het aantal beursgenoteerde middelgrote investeringsfondsen beperkt is. De Gimv haalt nu oude plannen uit de koelkast om op eigen kracht buitenlandse kantoren te openen. Londen en München staan hoog op de lijst. De Gimv hoopt (elders) mensen te vinden die deze kantoren kunnen bemannen. Een goed team is één van de sleutelfactoren voor succes in de durfkapitaalmarkt.

Voor de Gimv komt het er zowel op aan te internationaliseren als meer omvang te verwerven. Alpinvest voldeed aan beide vereisten. Omvang wordt belangrijker in de durfkapitaalmarkt, waar steeds meer transacties onder impuls van de herstructurering van het bedrijfsleven een internationale inslag hebben. In het segment van buy-outs (financieren van bedrijfsovernames) is deze trend nadrukkelijk aanwezig.

Buy-outs is precies een activiteit waar de Gimv meer werk wil van maken. Nu ligt de sterke van het overheidsfonds vooral in sectoren als hightech en biotechnologie. Ook op dat terrein was het Nederlands fonds een gedroomde partner.

Omgekeerd ziet de Gimv het aantal concurrenten op de thuismarkt toenemen. Buitenlandse fondsen als het Angelsaksische CVC, het Brits-Scandinavische Industri Kapital, het Zwitsere UBS, 3i uit Engeland en enkele Nederlandse partijen als Halder en NIB hengelen mee naar de Belgische deals. Parallel eisen ook ambitieuze Belgische spelers zoals Mercator Noordstar en Trustcapital hun deel van de markt op.

Als de Gimv haar groei op langere termijn wil veilig stellen, moet ze wel internationaliseren. Vorig najaar kondigde de Gimv trots aan dat van de 51 dossiers uit de eerste jaarhelft, er 27 buitenlands waren. In investeringsbedragen was slechts 27 procent van de middelen naar buitenlandse dossiers gegaan. Bovendien bleek dat de portefeuille (exclusief Barco) nog steeds voor 80 procent uit Belgische participaties bestond. Het zal met andere woorden nog vele jaren duren vooraleer de Gimv een evenwichtige portefeuille kan voorleggen. Tenzij er een nieuw Alpinvest opduikt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig