BRUSSEL (belga) -- Union Network International (UNI), de nieuwe internationale vakbond, wil het informatica-analfabetisme aanpakken en de wereldeconomie humaner maken. UNI werd opgericht op 1 januari en stelde maandag zijn doelstellingen voor.

UNI groepeert ruim 900 vakbonden uit 140 landen en telt zo'n 15 miljoen leden. De stichtende partners van UNI zijn de de internationale federatie van vakbonden voor administratief personeel (FIET), de Communications International, de International Graphical Federation en de Media and Entertainment International.

UNI pleit voor een reglementering voor elektronische media en een heffing van taksen op de elektronische handel (e-commerce).

Vooral de fusie tussen de Amerikaanse mediagigant Time Warner en internetaanbieder America Online baart de vakbonden zorgen. ,,Die fusie heeft een grote impact op de vrijheid van meningsuiting en informatiegaring'', zegt Philip Jennings, secretaris generaal van UNI tijdens een videoconferentie vanuit Genève, die werd bekeken in 12 steden, wereldwijd.

,,Niet iedereen neemt in gelijke mate deel aan het internetgebeuren'', aldus nog Jennings. ,,De werkgeverslobby zegt dat er geen regulering mogelijk is, maar tegelijkertijd werkt de elektronische handel in een soort taksvrije zone. We moeten er bij de ministers van financiën op aandringen dat er maatregelen komen, want ondertussen worden er belastinggelden misgelopen''.

Om informatica-analfabetisme te bestrijden, willen de vakbonden een betere toegang tot de elektronische media voor iedereen. ,,Er mag geen wanverhouding ontstaan tussen ingewijden en leken in landen in ontwikkeling'', meent Jennings.

Voor een betere bescherming van zijn leden bouwt UNI een netwerk uit, zodat onder meer onmiddellijk kan worden ingesprongen bij fusies van ondernemingen.

De fusie tussen Time Warner en America Online toont duidelijk aan dat de telecommunicatiesector interesse toont in andere domeinen, met name de filmindustrie en de uitgeverswereld. ,,Het bod van UPC, een Nederlandse kabelmaatschappij van Amerikaanse origine, op de Vlaamse telecommaatschappij Telenet is nog zo'n voorbeeld'', zei BBTK-ondervoorzitter Carlos Polenus na de videoconferentie. Er werden bij Telenet nog geen sociale verkiezingen gehouden en we willen garanties voor de werkgelegenheid, klinkt het. Met het UNI-netwerk kunnen we bij een overname in ieder geval informatie verzamelen via onze leden in de Verenigde Staten en Nederland, aldus nog Polenus.

Tevens steunt het BBTK de democratische filosofie van Telenet dat internettoegang aanbiedt via de coaxkabel. Op die manier heeft iedereen toegang tot Internet zonder meerkosten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig