BRUSSEL (afp, anp) -- De landen van de Opec, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, hebben vorig jaar samen 156 miljard dollar verdiend aan de uitvoer van olie. Dat is 38 procent of 43 miljard dollar (1.720 miljard frank) meer dan in 1998. Dat blijkt uit berekeningen van het Franse olievakblad Petrostrategies.

De stijging van de exportinkomsten is het gevolg van de productiebeperkingen die de Opec-landen vorig jaar in maart overeenkwamen. Ze waren ontevreden met de prijs die ze voor olie kregen en besloten minder te gaan uitvoeren, om zo de prijs op de wereldmarkt omhoog te duwen.

De Opec-export was vorig jaar 5 procent kleiner dan in 1998. De prijs van Opec-olie steeg met 46,6 procent, van gemiddeld 11,8 dollar per vat (156 liter) tot 17,3 dollar per vat. Het gemiddelde prijsniveau van 1997 (18,9 dollar) werd nog niet bereikt.

De productieafspraken lopen officieel in maart dit jaar af, maar inmiddels zijn de olielanden het er al over eens dat de afspraken worden verlengd.

Over de duur van de verlenging praten de Opec-ministers van olie eind maart in Wenen.

De olieprijzen zijn door de verlenging weer aan het stijgen. Sinds donderdag, toen duidelijk werd dat de olielanden aan een langere beperking werken, is er ongeveer 2,50 dollar per vat bijgekomen. Maandag steeg de notering van Brent-olie op de Londense termijnmarkt met 48 dollarcent tot 25,65 dollar per vat. Dat is niet ver meer verwijderd van de 26,15 dollar die vorige maand werd bereikt. Dat was de hoogste prijs voor Brent-olie in negen jaar tijd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig