BRUSSEL -- Tienduizend frank of meer besparen bij de aankoop van een nieuwe wagen: dat kan door simpelweg de voorwaarden voor een autofinanciering bij verschillende banken te vergelijken. Een en ander blijkt uit een rondvraag bij tien grote en minder grote financiële instellingen.

We vroegen gegevens over autoleningen bij vijf Belgische grootbanken -- Bacob, BBL, Fortis (de fusiebank van ASLK en Generale Bank), Gemeentekrediet en KBC -- en bij vijf kleinere instellingen -- Argenta, Axa (de groep van onder meer Ippa en Anhyp), Bank van de Post, Centea en Citibank.

We vroegen ze berekeningen te maken op basis van leningen van 80 procent van de aankoopwaarde van een Opel Corsa 1.0 driedeurs en een Volkswagen Passat 1.6 vierdeurs. Die kosten respectievelijk 388.000 en 820.000 frank. De bedragen van de maandelijkse afbetalingen, zowel over 36 als over 48 maanden, lijken bij een eerste oppervlakkige analyse niet zo ver uit mekaar te liggen. Maar schijn bedriegt.

Het verschil tussen de gunstigste en de minst voordelige voorwaarden kan, afhankelijk van het geleende bedrag, na drie of vier jaar een besparing of meeruitgave van een paar tienduizenden franken betekenen.

Van de in onze kleine enquête opgenomen banken, blijken de Bank van de Post met 7 procent en het Gemeentekrediet met zo'n 7,20 procent de hoogste jaarlijkse kostenpercentages te hanteren. Citibank komt er in alle gevallen als de voordeligste uit, met 4,90 procent bij leningen over drie jaar en 5,12 procent voor afbetalingen over vier jaar.

De verschillen die dat oplevert in maandelijks terug te betalen bedragen, lijken niet zo groot. Maar wanneer die verschillen worden berekend op de totale looptijd van de lening, verschijnen grote getallen op het scherm van de rekenmachine. Voor een lening voor onze Opel Corsa betalen we na 36 maanden 11.160 frank minder bij Citibank dan bij het Gemeentekrediet. Voor een afbetaling over 48 maanden voor onze Volkswagen Passat bedraagt het voordeel bij Citibank zelfs 25.680 frank ten opzichte van een lening bij de Bank van de Post, die in dat geval de duurste is.

Een vergelijking voor eenzelfde lening bij Bacob en KBC aan de ene en Fortis aan de andere kant, levert een minder extreem verschil op. Maar zelfs dan kan de potentiële auto-eigenaar nog ruim 9.000 frank voordeel doen bij de eerste twee banken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig