BRUSSEL -- IBA, de Waalse high-tech-trots, geeft zijn nieuwe aandelen uit tegen maximaal 54 euro per aandeel. Beleggers kunnen intekenen tot 28 januari. IBA kan in totaal 10,27 miljard frank ophalen. Het bedrijf verwacht een sterke groei in de VS in de pasteurisatie van rood vlees.

Iba uit Louvain-La-Neuve is vooral bekend als deeltjesversneller of producent van cyclotrons, die bijvoorbeeld ingezet worden bij kankertherapie. Na vijf overnames in één jaar tijd is het profiel van de groep flink gewijzigd. Industriële sterilisatie en ionisatie staat nu voor 60 procent van de omzet, naast kankerbestraling (30 procent) en medische beeldvorming (6 procent). IBA is op deze verschillende terreinen meestal marktleider.

Sterilisatie en ionisatie wordt onder meer gebruikt voor de sterilisatie van medische wegwerpproducten (gaas, verbanden, handschoenen...), het optimaliseren van kunststoffen en het pasteuriseren van voedingsmiddelen. IBA verwacht vooral op dit laatste terrein een explosieve groei, zeker nu het Amerikaans ministerie van Landbouw onlangs het licht op groen zette voor de pasteurisatie van rood vlees.

Eerder had de Amerikaanse ,,voedselwaakhond'', de Food and Drug Administration (FDA), zich al uitgesproken voor het pasteuriseren van hamburgers, om voedselvergiftigingen te voorkomen. In de VS wordt deze markt op drie miljard euro per jaar geschat en IBA mikt er op een aanzienlijk marktaandeel. De Europese markt staat nog in haar kinderschoenen. Een belangrijk deel van de Amerikaanse markt is in handen van zogenaamde service centers voor sterilisatie en ionisatie. IBA heeft sinds de overname van Griffith het grootste netwerk van service centers.

IBA heeft ook een sterke technologie voor kankerbestrijding via bestraling (radiotherapie). Bij oog-, prostaat-, en hersenkanker is de klassieke bestraling meestal niet toepasbaar omdat ze niet precies genoeg is. Met de protontherapie biedt IBA de meest geavanceerde bestralingstechniek aan. De protonbundels kunnen op een welbepaald punt trefzeker gefocust worden tot 32 cm diepte. Tot nu toe bleef deze behandelingstechniek vertrouwelijk omdat hij te complex is (en erg duur; één installatie kost 1 miljard frank). Verwacht wordt dat er ruimte is voor één installatie per tien miljoen inwoners.

Een andere -- meer populaire -- techniek is het inbouwen van een radioactieve implant in de tumor die de kankercellen vernietigt. Onder meer het op Euro.NM genoteerde IBt gebruikt deze brachytherapie-cyclotronen van IBA.

Door de vele overnames van afgelopen jaar is de omzet van IBA fors gestegen, met 284 procent tot 152 miljoen euro. De bedrijfswinst (voor financiële lasten, belastingen en goodwill) steeg met 262 procent tot 29,56 miljoen euro. Ondertussen heeft IBA wel voor 3,2 miljard frank overnamepremies (goodwill) op de balans verzameld.

Een bankenconsortium onder leiding van BBL geeft 4,1 miljoen tot 4,715 miljoen nieuwe aandelen uit om de balans van IBA te versterken en verdere groei te financieren. Daardoor stijgt het aandelenkapitaal met 22 procent tot 25,2 miljoen aandelen. De uitgifteprijs bedraagt maximaal 54 euro en wordt op 29 januari bekendgemaakt. De inschrijvingsperiode loopt tot 28 januari. IBA mikt op een jaarlijkse groei van de winst per aandeel van 30 tot 40 procent. Tegen een koers van 52,3 euro, betaalt de belegger 47 keer de verwachte winst van dit jaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig