GENT -- In Gent zijn de eerste fruitsapschepen gearriveerd voor de nieuwe terminal van Louis Dreyfus Citrus. Dreyfus heeft aan het Sifferdok een half miljard geïnvesteerd in koelloodsen voor de opslag van sinaasappelsap uit Brazilië.

Schepen Daniël Termont (SP) vermoedt dat met dit nieuwe project de haven van Gent over de grootste opslagcapaciteit ter wereld beschikt voor diepgekoelde vruchtensappen.

De multinational Louis Dreyfus voert in Gent al zes jaar diepgekoeld vruchtensap aan via de installaties van Citrus Coolstore, een gelijkaardig bedrijf aan het Sifferdok.

Citrus Coolstore en Dreyfus maken daarvoor gebruik van dezelfde koelschepen. Stijgende volumes noopten Dreyfus tot de bouw van eigen installaties op een terrein aan het Sifferdok, een paar honderd meter verwijderd van collega Citrus Coolstore. In de opslaghal staan enorme koeltanks die samen een capaciteit hebben van 30.000 ton. Sappen in tanks worden bewaard op een temperatuur van min acht, en in vaten op min achttien graden.

Dreyfus zal jaarlijks 120.000 ton sinaasappelconcentraat naar Gent transporteren.

Om die hoeveelheid sap te krijgen, is een aardig stapeltje appelsienen nodig, zo'n slordige 9,6 miljard kilo. De nieuwe terminal draait op niet meer dan acht mensen. Die staan in voor opslag en mengen van sappen, vullen van vaten en laden van tankauto's van klanten. Dreyfus deed het mengen tot voor kort in de haven van Rotterdam.

Voor het overpompen van sappen uit zeeschepen naar de terminal volstaat een enkele havenarbeider. Die koppelt de slangen aan en houdt de zaak in de gaten. Dreyfus krijgt per maand twee tot drie schepen aan zijn kade.

Met de Gentse terminal wil Dreyfus zijn positie op de Europese markt versterken. De sappen zijn bestemd voor de Duitse, Franse en Engelse markt. Met een jaarlijkse productie van 170.000 ton vruchtensappen en 11.000 hectare plantages, behoort Dreyfus in Brazilië tot de belangrijkste sinaasappelproducenten.

Volgens Leo Broekmans van Dreyfus Citrus is het de bedoeling in Gent stelselmatig uit te breiden. Met de komst van Dreyfus en de op til zijnde uitbreiding bij buurman Citrus Coolstore heeft de totale jaarcapaciteit voor vruchtensappen in de Gentse haven zo'n 300.000 ton bereikt. ,,We kunnen naar 400.000 ton'', meent schepen Termont. ,,Vruchtensappen is een snel groeiende markt.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig