Grootste farmaceutische fusie ooit
© ap

LONDEN -- Wat twee jaar geleden niet lukte, kan nu wel. Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham deelden gisteren mee dat ze gaan fuseren tot 's werelds grootste farmagroep. De vakbonden vrezen dat 15.000 van de 105.000 banen zullen verdwijnen. De directie van de fusiegroep zegt dat banenverlies ,,onvermijdelijk'' is, maar weigert daar een cijfer op te plakken.

De fusie van de twee Britse bedrijven komt tot stand in de vorm van een bod door Glaxo op SmithKline, waarbij elk aandeel SmithKline goed is voor 0,4552 nieuwe aandelen. Daarmee wordt de transactie gewaardeerd op 46,5 miljard pond (bijna 3.000 miljard frank). Aandeelhouders van Glaxo krijgen 58,75 procent van de nieuwe groep in handen, die van SmithKline 41,25 procent. De fusie moet een feit zijn in de zomer.

De nieuwe groep, die de naam Glaxo SmithKline zal dragen, zal worden geleid door Jean-Pierre Garnier, momenteel de nummer twee bij SmithKline. Richard Sykes, die nu Glaxo leidt, wordt voorzitter. ,,Met deze fusie brengen we twee uitstekende bedrijven samen met complementaire technologie en wetenschappelijke kennis. Samen zullen we aan de spits blijven van een sector die nog verder voor ingrijpende wetenschappelijke en economische veranderingen staat.''

De nieuwe groep, goed voor een marktaandeel van 7,3 procent, zal haar hoofdkwartier hebben in Londen, maar vooral geleid worden vanuit een nieuwe operationele basis in de Verenigde Staten. De omzet zal 15 miljard pond bedragen, met een onderzoeksbudget van 2,4 miljard pond. Over drie jaar moet de fusie goed zijn voor een besparing van 1 miljard pond. Hoeveel banen daarbij verloren gaan, willen de twee bedrijven nog niet kwijt.

De Britse vakbonden vrezen voor een verlies van 15.000 banen op een totaal wereldwijd van 105.000. Bovendien zijn ze beducht voor een verhuizing van activiteiten naar de Verenigde Staten. ,,Het personeel is compleet in het ongewisse gelaten. Het is onduidelijk of een bedrijf met een afgevaardigd bestuurder in de Verenigde Staten nog dezelfde toewijding zal hebben tegenover een bedrijf dat traditioneel de parel aan de Britse farmaceutische kroon was'', verklaarde algemeen secretaris Roger Lyons van de vakbond MSF voor de BBC-televisie.

De fusie past in een trend in de nog vrij gefragmenteerde farmaceutische industrie om door middel van fusies de stijgende kosten voor onderzoek en ontwikkeling te spreiden. Pharmacia & Upjohn en Monsanto maakten onlangs fusieplannen bekend, terwijl Pfizer probeert Warner-Lambert over te nemen. De aandelen van Glaxo en SmithKline waren vrijdag sterk gestegen toen de nieuwe fusiegesprekken bekend raakten. Gisteren koelde de euforie wat, beide aandelen moesten terrein prijsgeven. Maar analisten verwachten de komende dagen verdere koersstijgingen.

,,De fusie is een goede zaak voor beide partijen en het is verheugend vast te stellen dat er dit keer geen onverwachte hindernissen opdoken'', zegt Max Herrmann van beurshuis Sutherlands. Twee jaar geleden liep een geplande fusie spaak op het onvermogen van de topmannen van de twee bedrijven om het eens te worden over wie de nieuwe groep zou leiden. Sindsdien heeft Jan Leschly van SmithKline aangekondigd om er in april mee op te houden, terwijl Richard Sykes van Glaxo tegen 2002, wanneer hij 60 wordt, graag een plaats in de academische wereld zou hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig