BRUSSEL (belga) -- Traditiegetrouw wordt omstreeks 15 november, Koningsdag, de lijst bekendgemaakt van nieuwe hofleveranciers. Dit jaar zijn er dat negen. Daarentegen raakten zeven bedrijven hun titel kwijt. In totaal dragen nu 85 handelaars het begeerde label van hofleverancier. Zij mogen het vorstelijk wapenschild afficheren.

De nieuwkomers zijn Adant-Van Roy (verpakking en accesoires), Armonia (kunstjuwelen), Hotel Astoria (hotel-restaurant), Burexpo (kantoorbenodigdheden en -meubelen, Cinoco (wijnen, aperitieven en sterke dranken), Fabienne Delvigne (hoedenontwerpster), Lobet (melkproducten), Sony Belgium (elektronica) en Axel Vervoordt (kunst en antiek).

Hofleverancier kan een bedrijf worden dat minstens vijf jaar aan het Hof levert. Producenten van babyproducten, naar aanleiding van de geboorte van prinses Elisabeth, zijn er dus nog niet bij, ook al diende luierproducent Ontex een aanvraag in. Andere criteria zijn onder meer dat het bedrijf een hoofdzetel in België moet hebben en de aanvrager ,,eerbaar'' moet zijn. Het brevet geeft geen recht op een monopolie en kan na vijf jaar herzien worden.

Zeven bedrijven raakten de titel van hofleverancier kwijt, waaronder het ter ziele gegane Sabena, Côte d'Or (Kraft Jacobs Suchard) en boekhandel Sainte Marie.

Het is nog nooit voorgekomen dat een bedrijf het label verloor wegens een gebrek aan kwaliteit, zegt Jean-Jacques Strijp, voorzitter van de Vereniging van Hofleveranciers. ,,Meestal verliezen ze de titel door een faillissement, overname of verhuizing, of wanneer de persoon in het bedrijf die de titel draagt, de onderneming verlaat. Dat was het geval bij Kraft Jacobs Suchard.''

De titel is namelijk persoonlijk en komt toe aan wie de hoogste bestuursfunctie in het bedrijf vervult. Bij Sabena was dat Fred Chaffart, de voorzitter van de raad van bestuur.