De Franse mosselrestaurantketen Léon de Bruxelles gleed gisteren de dieperik in nadat Michel Rzetelny had aangekondigd dat hij opstapt als voorzitter van het directiecomité. Hij heeft die functie amper vijf maanden waar genomen. De raad van bestuur heeft André-Luc Boussagol aangeduid als opvolger met als opdrachten ,,een versterking van het merk, een herdynamisering van de keten en het herstel van de rendabiliteit en van het vertrouwen van de aandeelhouders''.

Léon de Bruxelles, opgestart door de Belgische Chez Léon, beleeft financieel moeilijke tijden. Vorig jaar zag Léon de Bruxelles de winst met bijna een derde dalen tot 2,4 miljoen euro (97 miljoen frank) na een jaar waarin 10 nieuwe restaurants werden geopend, tot een totaal van 37. Toen werd gezegd dat het expansietempo wat vertraagd ging worden.

Maar het streefdoel om dit jaar minstens de winstcijfers van vorig jaar te evenaren, wordt niet gehaald. In de eerste zes maanden van dit jaar leed Léon de Bruxelles een verlies van 2 miljoen euro (ruim 80 miljoen frank). Dat wordt onder meer toegeschreven aan de hogere kosten van personeel dat is aangeworven om de service te verbeteren. De omzet haalt wel het verwachte niveau. Rzetelny was in maart aangetreden, toen Léon de Bruxelles veranderde in een naamloze vennootschap. Ook de voorzitter van de raad van bestuur, Alain Roubach, is vervangen. Roubach was een van de twee stichters van Léon de Bruxelles. De groep Roubach heeft 20 procent van de aandelen in bezit.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.