Na de monsterrally van de Amerikaanse beurzen op vrijdag kon het bijna niet anders dan dat Europa gisteren een mooie inhaalbeweging zou maken. De klemtoon lag daarbij op media- en computeraandelen.

In Brussel sloot de belangrijkste graadmeter bijna een procent hoger af.

De sterkste stijger binnen de Bel-20 was Real Software, dat door koopjesjagers 10,46 procent hoger geduwd werd, naar 25,02 euro. Ook de andere technologiebedrijven deden het goed: Telindus werd 5,26 procent duurder tot 23,21 euro, IBA sloot 2,73 procent sterker af op 26,71 euro en Barco steeg met 2,95 procent tot 136 euro. UCB en D'Ieteren gingen 2 á 3 procent omhoog naar 42 en 255 euro.

Buiten de index waren het eveneens de aangeslagen TMT-aandelen die met de winst gingen lopen en een stukje van de recente verliezen konden goedmaken. Arinso werd 7,53 procent euro duurder tot 10 euro, Ariane II klom 7,5 procent naar 38,7 euro en Mobistar steeg met 4,39 procent tot 34,45 euro. Systemat ging 4,44 procent omhoog tot 16,69 euro. Een uitzondering was Econocom, dat 4,75 procent goedkoper werd tot 19,05 euro.

Kinepolis en Quick deden het eveneens goed, met 4,45 en 4,38 procent winst tot 32,17 en 33,4 euro.

Ook op Euro.NM was het tijd voor herstel, dat in procenten het meest uitgesproken was bij Payton Planar (plus 12,36 procent tot 1 euro).

De Belgische aandelen op Easdaq presteerden gemengd. City Bird, FLV Fund, Global Graphics en Keyware werden een goede vier procent duurder, maar Bricsnet verloor 4,32 procent tot 13,3 euro.

In New York was er sprake van een ,,correctie op de correctie'': na de krachtige opleving op vrijdag noteerden de belangrijkste indexen gisterochtend weer in het rood. De aanleiding was vooral een nieuwe duik van chipmaker Intel. Analisten waarschuwen dat de markt voor halfgeleiders nog een hele tijd onder druk zal staan. De fusie tussen Chevron en Texaco slaagde er intussen niet in om de oliesector tot leven te wekken. Kort voor de slotbel stond de Nasdaq 0,23 procent lager. De Dow Jones noteerde wel 0,6 procent winst, dankzij stijgingen van Wal-Mart en enkele industriële aandelen.

Tokyo maakte een inhaalbeweging op de Amerikaanse beursprestatie van vrijdag. De spanningen in het Midden-Oosten haalden wel nog iets van aanvankelijke winst af.

Frankfort sloot de dag af met zo'n driekwart procent verlies. De zwakke euro en de spanningen in het Midden-Oosten wogen zwaarder dan het selectieve herstel van de TMT-aandelen. Halfgeleiderproducent Infineon Technologies was in de vooravond de grootste daler uit de Dax, met ruim vijf procent tot een goede 49 euro.

In Parijs werd de tweestrijd tussen technologie en defensieve aandelen gewonnen door de eerste categorie. Een zwakke opening van Wall Street beperkte de winst voor de CAC-40, maar de Nouveau Marché tekende een winst op van 4,15 procent.

Amsterdam volgde hetzelfde patroon als de Franse beurs. Er zijn gewoon niet genoeg kopers, zei een handelaar. Toch stonden de telecom- en techno-aandelen hun mannetje. UPC sloot 6,3 procent hoger af.

Londen kon voor de derde dag op rij in het zwart sluiten, vooral gedreven door de bank- en technologieaandelen. HSBC maakte een sprong van vier procent, Vodafone werd 1,9 procent duurder. In tegenstelling tot op andere beurzen was de omzet vrij groot, met 1,4 miljard aandelen. Toch omschreven de meeste waarnemers de winsten als een technisch herstel en niet als het begin van een trend.