De Zweeds-Finse bankgroep Nordic Baltic Holding, het vroegere MeritaNordbanken, neemt voor 27 miljard kroon (136 miljard frank) de Noorse Christiania Bank over en wordt daardoor de eerste pan-Scandinavische bankgroep.

MeritaNordbanken is ontstaan uit de fusie van de Finse Merita Bank met het Zweedse Nordbanken, en nam eerder dit jaar al het Deense Unidanmark over. Met de overname van Christiania Bank, de nummer twee in Noorwegen, verwerft MeritaNordbanken nu ook een stevige positie in dat land.

Nordic Baltic Holding telt 10 miljoen klanten, heeft een balanstotaal van 8.930 miljard frank en heeft voor 4.230 miljard frank vermogen onder beheer.

Nordic Baltic Holding had al langer haar oog laten vallen op Christiania Bank. Het eerste bod dateerde van 20 september vorig jaar. Maar in Noorwegen kwam een politiek debat op gang naar aanleiding van de mogelijke uitverkoop van een van de grootste banken van het land aan een buitenlandse groep. De Noorse overheid was met een belang van 35 procent een van de grootste aandeelhouders van Christiania Bank.

Onder druk van de financiële sector in Noorwegen gaf de politieke wereld uiteindelijk zijn verzet tegen het bod op. Uiteindelijk betaalt Nordic Baltic 49 Noorse kroon per aandeel-Christiania, vijf kroon meer dan een eerder bod van 44 kroon.

De overname van Christiania maakt van Nordic Baltic Holding ook een van de grootste internetbanken ter wereld, met 1,8 miljoen klanten. Het vroegere MeritaNordbanken is een van de koplopers inzake internet- en mobiel bankieren. Dát en haar stevige positie in heel Scandinavië maakt van Nordic Baltic Holding binnen twee tot drie jaar een aantrekkelijke partner voor andere Europese bankgroepen zoals Deutsche Bank of ABN Amro, menen analisten.

De verwerving van Christiania is voorlopig het sluitstuk van de overnamestrategie van Nordic Baltic Holding. Volgens afgevaardigd bestuurder Hans Dalborg is Nordic Baltic voorlopig niet klaar voor andere overnames. Voorzitter Vasa Vainio is van oordeel dat zijn groep nu groot genoeg is om het met succes te kunnen opnemen tegen andere Europese spelers. bloomberg)

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.