BRUSSEL (reuters) -- De Europese Commissie heeft de betaalkaartenorganisatie Visa International in verdenking gesteld van prijsafspraken die ze strijdig acht met de Europese concurrentieregels. De Commissie heeft vooral de interbancaire commissie op het oog.

Tussen de banken-leden van de Visa bestaat de afspraak dat bij elke betaling met een Visa-kaart de bank van de handelaar een vergoeding betaalt aan de bank van de klant. De bank van de handelaar rekent die commissie door aan de handelaar zelf. De vergoeding maakt ongeveer 80 procent uit van de prijs die de handelaar betaalt voor elke Visa-verkoop.

Volgens de Europese Commissie heeft Visa International geen overtuigende argumenten aangevoerd waarom voor die prijsafspraak een uitzondering moet worden gemaakt op de Europese mededingingsregels. Visa International krijgt nu de kans om schriftelijk te antwoorden op de bezwaren van de Commissie en om te worden gehoord. De Commissie neemt in de lente van 2001 wellicht een definitieve beslissing.

De Commissie liet verstaan dat ze wel instemt met de andere afspraken over het Visa-schema, ook wat betreft het verbod voor de banken om de Visa-klanten nog extra te tariferen voor elke betaling.