Chevron en Texaco fuseren
© ap
BRUSSEL (reuters, afp, eigen berichtgeving) -- Wat dit weekeinde al een publiek geheim was (DS 16 oktober) , werd gisterenmorgen officieel gemaakt: de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron neemt sectorgenoot Texaco over via een aandelenruil. Voor het Belgische Texaco-filiaal heeft de operatie geen gevolgen, beklemtoont personeelsdirecteur Van de Boer.

Wereldwijd heeft de fusie wel gevolgen voor de werkgelegenheid. Zo'n zeven procent van de 57.000 werknemers zal moeten opstappen.

Bij Texaco-België maken ze zich daarover niet veel zorgen. Chevron is niet aanwezig op de Belgische markt. Het verkocht zo'n vijftien jaar geleden zelfs zijn Belgische benzinestations aan Texaco.

Texaco behoort vandaag tot het almaar kleinere kransje van oliemaatschappijen die in België motorbrandstoffen en stookolie verkopen. Daarnaast heeft het nog een onderzoekscentrum in het Gentse havengebied dat technische bijstand verleent aan de Europese vestigingen op het vlak van onder andere brandstoffen en smeermiddelen.

De verkoop van motorbrandstoffen gebeurt via 350 servicestations, waaronder zes langs de autosnelwegen (E17, E313 en E40), die van stookolie via een reeks stookolieverdelers zoals Winteroy.

Met een aandeel tussen 10 en 11 procent is Texaco een middelgrote speler op de Belgische benzinemarkt.

De bevoorrading van de benzinestations en stookoliehandelaars gebeurt vanuit Rotterdam, waar Texaco samen met BP Amoco een olieraffinaderij uitbaat. Tot 1983 had Texaco een eigen Belgische raffinaderij in het Gentse havengebied.

De overname van Texaco door Chevron is 36 miljard dollar (1.656 miljard frank waard. Aandeelhouders van Texaco krijgen voor elk aandeel 0,77 Chevron-aandeel. Daarmee verwerven de verzamelde aandeelhouders 39 procent in het gefuseerde olieconcern.