De olieprijzen pieken weer
© rtr
BRUSSEL (reuters) -- Na weer een forse prijsverhoging komen de prijzen van benzine en stookolie opnieuw in de buurt van het recordpeil van medio september. Tegelijkertijd viel de ruwe olieprijs na het weekeinde verder terug.

De scherpe stijging van de prijs voor Belgische olieproducten is te wijten aan de hogere noteringen op de internationale markten. Die hogere noteringen zijn nog het gevolg van de spectaculaire prijsstijging van de ruwe olie van vorige woensdag. Die olieprijs piekte na de aanslag op een Amerikaans fregat in Jemen en de geweldexplosie in de Palestijnse gebieden.

De maximumprijs voor superbenzine zonder lood 98 ron stijgt 1,1 frank per liter tot 47,5 frank. De 95 ron-variant wordt 1 frank per liter duurder tot 45,6 frank. Stookolie wordt voor leveringen van meer dan 2.000 liter 42 centiemen per liter duurder en kost 19,42 frank. Voor minder dan 2.000 liter kost een liter stookolie 20,22 frank (plus 41 centiemen).

Ondertussen heeft de ruwe olieprijs sinds donderdag al terrein moeten prijsgeven. Maandag bij het begin van de handel op de Amerikaanse termijnmarkt werd een vat ruwe olie zelfs meer dan een dollar goedkoper. Later op de dag werd de prijsdaling van de ruwe olie herleid tot 89 dollarcent.