FRANKFORT (reuters) -- Wim Duisenberg mag dan al gemakshalve vaak als Mister Euro worden bestempeld, met zijn uitlatingen doet de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) de euro vaak meer kwaad dan goed. Gisteren zakte de euro tot op een zucht van zijn historisch dieptepunt van vorige maand na een interview van Duisenberg in de Britse Times.

Duisenberg zorgde voor consternatie bij valutahandelaars en haalde de euro naar beneden door de indruk te wekken dat nieuwe interventies door de centrale banken ter ondersteuning van de euro weinig waarschijnlijk zijn. Analisten menen dat Duisenberg het interventiewapen heeft uitgehold met zijn uitspraak dat interventies door de centrale banken van de grootste industrielanden (G7) weinig opportuun zijn wanneer externe factoren, zoals een oorlog in het Midden-Oosten, de wisselkoersen sterk doen schommelen.

Gezien de actuele crisis tussen Israël en de Palestijnen is dat zo veel als zeggen dat er niet onmiddellijk nieuwe interventies komen. ,,De grootste blunder die hij kon maken'', oordeelt Hans-Günter Redeker, economist bij Chase Manhattan. ,,Geen wonder dat de euro onder druk staat. De kapitaalstromen (richting VS, nvdr.) gaan verder en het interventiewapen is verzwakt. Hoe wil hij dan de euro ondersteunen?''


Handiger
De vrees voor een interventie is de belangrijkste steun voor de euro sinds de centrale banken van de G7 op 22 september in een gecoördineerde actie euro's opkochten. Gisteren zakte de euro weer tot op een zucht van zijn historisch dieptepunt van 84,4 dollarcent voor één euro. In de namiddag was er een forse, maar kortstondige klim tot 85,3 dollarcent in de verwachting dat er toch een interventie ging komen. Toen die uitbleef, zakte de koers opnieuw.

,,De Europese Centrale Bank vecht voor de toekomst van de euro en in dat soort gevechten sluit je nooit iets uit. Je moet de markt in het ongewisse laten'', zegt een Amerikaanse valutahandelaar. ,,Maar dat? Dat is zo goed als zeggen dat er in alle veiligheid euro's kunnen worden verkocht.'' Jean-Claude Trichet, de gouverneur van de Franse centrale bank en aangewezen als opvolger van Duisenberg, allicht vanaf 2002, is volgens analisten een stuk handiger in het omgaan met de financiële markten.

Nochtans was de kritiek op het communicatiebeleid van de ECB de voorbije maanden wat verstomd. De verantwoordelijken deden hun best om hun publieke verklaringen beter op elkaar af te stemmen. De bank slaagde er ook beter in dan vorig jaar om de opeenvolgende renteverhogingen te verklaren. ,,Duisenberg doet zijn werk in zeker opzicht niet slecht, maar men vraagt zich vaak af wat hij precies bedoelt'', meent Eckhard Schulte, economist van Dresdner Kleinwort Benson.

In april 1999, toen de euro nog aanzienlijk meer waard was dan de dollar, zorgde Duisenberg al voor opschudding met zijn uitspraak dat de ECB tegenover de koers van de euro een beleid van ,,onverschilligheid'' voerde. Later moest hij terugkrabbelen.