BRUSSEL -- De Japanse autobouwer Mazda overweegt om een deel van zijn productie vanaf 2003 te laten plaatsvinden in de Genkse vestiging van zijn moederbedrijf Ford. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times in zijn editie van vandaag.

Mazda, dat voor 34 % in handen is van de Amerikaanse automaker Ford, heeft momenteel nauwelijks fabrieken buiten Japan, maar verkoopt daar wel een groot deel van zijn productie. Dat maakt de groep bijzonder kwetsbaar voor wisselkoersschommelingen, die haar de voorbije twee jaar zowat een miljard dollar hebben gekost.

Volgens de krant willen de Japanners daarom een deel van hun productie naar Europa verhuizen. De FT citeert geen bronnen, maar vernam dat de vestigingen van Ford in Duitsland of België (Genk) in aanmerking komen. Vanaf 2003 zouden er twee modellen van de band moeten rollen: de kleine Mazda 323 en de middelgrote 626. Ford zou dan weer overwegen om de productie van zijn Focus te verplaatsen naar de Mazda-vestiging in Hiroshima.

Financieel directeur Robert Shanks van Mazda zei tegenover de FT dat er binnenkort een beslissing wordt genomen over de verhuis van de productie. Europa is goed voor zo'n 42 % van de export van Mazda.