BRUSSEL -- De Amerikaanse groep Wind River Systems heeft de belangrijkste activa van Eonic Systems uit Aarschot overgenomen. Daardoor komt de radartechnologie van Eonic in Amerikaanse handen, maar Aarschot blijft behouden als belangrijk ontwikkelingscentrum.

Eonic Systems werd in 1989 opgericht door Eric Verhulst, een hoge officier uit het leger met specifieke ervaring met radarsystemen. Verhulst besloot die knowhow voor eigen rekening te ontwikkelen.

Eonic Systems ontwikkelt twee zaken: enerzijds het besturingssysteem (Virtuoso genaamd) voor DSP-embedded platformen, zeg maar ingebouwde systemen, en het hardware-platform (Atlas genaamd).

Het besturingssysteem van Eonic Systems wordt gebruikt voor ,,deep space'' en ,,deep sea'' toepassingen. Een bekende toepassing is de ADSL-modem van Alcatel.

Eonic Systems is lid van de zogenaamde DSP-vallei uitgebouwd door het Leuvense onderzoekscentrum Imec en wist durfkapitaalspecialisten aan te trekken zoals Fortis, KBC, BBL, Leo Billion en de investeringsmaatschappij Mana Sales van Mark Van Hool, één van de takken van busbouwer Van Hool.

Eonic Systems, dat vooral uit ingenieurs bestaat, had recent af te rekenen met twee problemen: Atlas kreeg met vertraging te maken, waardoor onvoldoende inkomsten binnenkwamen, en het bedrijf miste de marketingkracht om zijn technologie wereldwijd te verzilveren.

Op het ogenblik dat de technologie- en durfkapitaalsector onder druk stond, werd gevreesd voor de toekomst van Eonic Systems.

,,Mana Sales drong aan op een structurele oplossing. De zakenbank Maple Finance werd ingeschakeld om een externe partner te vinden. Dat is Wind River Systems Inc geworden, zowat de Microsoft van ingebouwde besturingssystemen'', zegt Jos Wijnen, ad interim manager bij Eonic Systems.

Volgens Wijnen (die destijds Oracle Belgium opstartte en later algemeen directeur werd van één van de drie grote divisies van Belgacom) is door de transactie de toekomst van de technologie van Ionic Systems verzekerd. ,,Aarschot wordt het DSP-competentiecentrum van Wind River. De ploeg van 19 ingenieurs wordt hier nog uitgebreid.''

Wind River, genoteerd op Nasdaq en met hoofdzetel in Californië, maakte onlangs bekend 12 tot 15 procent van zijn werknemersbestand weg te saneren, wat neerkomt op 250 tot 315 werknemers, als gevolg van een tegenvallende winstontwikkeling en minder opdrachten voor de ruimtevaarttechnologie-afdeling.

Eric Verhulst gaat de hardware-divisie (Atlas) voor eigen rekening verder ontwikkelen onder de naam Eonic. (pdd)