AHOLD: Nederlands gerecht bevestigt onderzoek geheime afspraken - AKZO NOBEL: Bijna helft minder winst - ALTRIA: Winst daalt - BAXTER: Zwakke kernactiviteit - COCA-COLA: Winst in zwakke markt - FORD: Sterke resultaten - HARLEY-DAVIDSON: Ruim helft meer winst - JP MORGAN CHASE: Hoogste winst sinds 2000 - KARSTADTQUELLE: Pessimistisch voor dit jaar - KRAFT: Minder kosten, meer winst - LAURA ASHLEY: Kapitaalverhoging om winkels te sluiten - OM: Zweedse beurs heeft het moeilijk


AHOLD: Nederlands gerecht bevestigt onderzoek geheime afspraken
De Nederlandse supermarktgroep Ahold heeft vorige week nieuwe informatie gegeven aan het Nederlandse en Amerikaanse gerecht over de zogeheten side letters, geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in de contracten staan. Het Openbaar Ministerie (OM) bestudeert de stukken nog. Dat hebben zowel Ahold als het OM gisteren meegedeeld. Ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een kopie van de stille afspraken ontvangen.


AKZO NOBEL: Bijna helft minder winst
De Nederlandse chemie- en farmagroep Akzo Nobel heeft haar nettowinst in het eerste kwartaal zien dalen met 41 % tot 139 miljoen euro of 49 cent per aandeel. De daling is te wijten aan de zwakke verkoop van het antidepressivum Remeron, als gevolg van de concurrentie van generische geneesmiddelen. Akzo moest ook 25 miljoen euro kosten boeken voor afvloeiingen. De operationele winst in de farmadivisie daalde met eenderde; de operationele winstmarge ging van 20,8 naar 16 %. Ook in de verf- en coatingdivisie stond de winst onder druk, met een daling van 14 %.


ALTRIA: Winst daalt
De Amerikaanse Altria Group, de eigenaar van sigarettenfabrikant Philip Morris, heeft in het eerste kwartaal 2,19 miljard dollar winst geboekt of 1,07 dollar per aandeel, tegenover 1,09 dollar een jaar eerder. De groep gaf meer uit aan promotie om de vraag in een zwakke markt te ondersteunen. Altria stelt een terugkoopprogramma van eigen aandelen uit totdat het op de kapitaalmarkt gunstiger ontleningsvoorwaarden kan krijgen. De kredietrating van Altria staat onder druk na een recente veroordeling in één van de vele Amerikaanse tabaksprocessen.


BAXTER: Zwakke kernactiviteit
Baxter International heeft in zijn eerste kwartaal 14 procent minder winst geboekt tot 217 miljoen dollar of 36 dollarcent per aandeel. De omzet steeg van 1,88 tot 2 miljard dollar. Baxter kende een tegenvallende verkoop van zijn belangrijkste producten voor bloedbehandelingen. De Amerikaanse groep gaat voor het tweede kwartaal uit van 40 tot 42 cent per aandeel winst en een omzetgroei van 8 á 10 procent. Over het hele jaar zou de winst 2,1 tot 2,2 dollar per aandeel bedragen bij een omzetgroei van 8 tot 12 procent.


COCA-COLA: Winst in zwakke markt
De frisdrankengigant Coca-Cola heeft in zijn eerste kwartaal terug met winstcijfers aangeknoopt. De groep hield netto 835 miljoen dollar of 34 dollarcent per aandeel over, tegenover 194 miljoen verlies een jaar eerder. Coca-Cola krikte zijn omzet op van 4,08 tot 4,5 miljard dollar. In verkocht volume was er een stijging met 4 procent. Zonder eenmalige kosten en opbrengsten was er 37 dollarcent per aandeel winst, wat precies overeenkomt met de gemiddelde analistenverwachting.


FORD: Sterke resultaten
De Amerikaanse autobouwer Ford heeft in zijn eerste kwartaal 896 miljoen dollar of 45 cent per aandeel verdiend, een stuk meer dan de analistenverwachtingen van gemiddeld 22 cent per aandeel. In het eerste kwartaal van 2002 verloor Ford nog 1,1 miljard dollar. Het aandeel reageerde gisterochtend met een stijging van meer dan vier procent op de goede cijfers. Ford handhaafde ook zijn jaarvooruitzicht op een winst van 1,2 miljard dollar of 70 cent per aandeel.


HARLEY-DAVIDSON: Ruim helft meer winst
De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft zijn kwartaalwinst met meer dan 55 % opgevoerd tot 186,2 miljoen dollar of 61 cent per aandeel. Wall Street had slechts 50 cent per aandeel verwacht. De koning van de moto-bedrijven verhoogde ook zijn productiedoelstelling voor dit jaar om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, met 1.000 stuks tot 290.000. Dat is 10 % meer dan in 2002.


JP MORGAN CHASE: Hoogste winst sinds 2000
De tweede Amerikaanse bank, JP Morgan Chase, heeft haar nettowinst in het voorbije kwartaal met 43 procent verhoogd tot 1,4 miljard dollar of 69 cent per aandeel. Dat is het hoogste niveau sinds de vorming van de bank in 2000 uit de fusie tussen JP Morgan en Chase Manhattan, en meer dan de analistenverwachting van 51 cent. Het goede resultaat was het gevolg van lagere kosten en hogere opbrengsten uit zaken- en consumentenbankieren.


KARSTADTQUELLE: Pessimistisch voor dit jaar
De Duitse distributiegroep KarstadtQuelle heeft voor dit jaar een winstdoel vastgelegd van minstens 250 miljoen euro, 15 % minder dan in 2002. De groep wijt dat zwakke vooruitzicht aan de zwakke consumptie in Duitsland en de rest van Europa.


KRAFT: Minder kosten, meer winst
De Amerikaanse voedingsgigant Kraft heeft zijn winst in het eerste kwartaal met 22 procent opgekrikt tot 848 miljoen dollar of 49 cent per aandeel. Analisten hadden gemiddeld op 48 cent gerekend. Lagere kosten en, een sterke vraag naar nieuwe producten verklaren het goede cijfer. De omzet steeg met 3 procent tot 7,36 miljard dollar. Voor het hele jaar verwacht Kraft een winsttoename met 4 á 6 procent tot 2,1 á 2,15 dollar per aandeel.


LAURA ASHLEY: Kapitaalverhoging om winkels te sluiten
De Britse mode- en decoratiegroep Laura Ashley Holdings gaat bij haar bestaande aandeelhouders 8,2 miljoen pond (12 miljoen euro) vers kapitaal ophalen. Daarmee moet de herstructurering worden gefinancierd die onder meer de sluiting inhoudt van winkels in heel Europa. Over 2002 maakte Laura Ashley een definitief verlies voor belastingen en uitzonderlijke resultaten bekend van 4,9 miljoen pond (7,1 miljoen euro). Na uitzonderlijke resultaten is dat 14,1 miljoen pond.


OM: Zweedse beurs heeft het moeilijk
OM, de operator van de Zweedse effectenbeurs, heeft in het eerste kwartaal een winstval gemaakt van 60 procent tot 8 miljoen kroon (880.000 euro). Het zwakke beursklimaat zette druk op de commissie-inkomsten en op de vraag naar tradingsoftware die door OM ontwikkeld wordt. De omzet daalde met 13 procent tot 612 miljoen kroon. Topman Per Larsson beloofde eerder dit jaar een terugkeer naar winst door personeel te ontslaan en de verlieslatende dochterbeurs Jiway te sluiten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig