BRUSSEL -- Duitsland begint actief campagne te voeren om Caio Koch-Weser midden februari tot directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te laten benoemen. Koch-Weser was tot vorige jaar topambtenaar bij de Wereldbank, de zusterinstelling van het IMF.

Tot enkele dagen geleden voerde Duitsland een discrete diplomatie, maar met een cruciale vergadering van de Groep van Zeven (rijkste industrielanden) in het vooruitzicht, nu zaterdag in Tokio, treedt Berlijn uit het duister. Formeel staat de opvolging van Michel Camdessus aan het hoofd van het IMF niet op het agenda, maar volgens waarnemers kan het moeilijk anders dan dat de zaak ter sprake zal komen.

Om de top van het IMF te halen wordt zelfs kanselier Gerhard Schröder ingeschakeld. Zijn kabinet heeft volgens de Britse krant Financial Times 40 ambassadeurs uitgenodigd voor een briefing door Michael Steiner, Schröders adviseur voor Buitenlandse Zaken, over het belang van Koch-Wesers kandidatuur. De briefing gaat vandaag door in Berlijn.

Schröder argumenteerde eerder al dat Duitsland een belangrijker rol moet beginnen spelen op het wereldtoneel. Een rol, zo zegt hij, die meer in overeenstemming is met het economisch belang van het land.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meent dan weer te weten dat de Duitse bondskanselier telefonisch en schriftelijk contact opneemt met de 24 landen die in het bestuur van het Fonds zitten.

De huidige directeur van het IMF, de Fransman Camdessus, heeft in november bekendgemaakt dat hij half februari vervroegd aftreedt. De hoogste functie bij het Fonds wordt traditioneel bezet door een Europeaan. De Amerikanen mogen steeds de voorzitter van de Wereldbank leveren.

Eerder, op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie in december, kreeg Koch-Weser brede steun. De Nederlandse minister Zalm noemde hem een uitstekende kandidaat. Maar Frankrijk ligt dwars.

In de 54 jaar dat het IMF bestaat heeft Frankrijk al 31 jaar de directeur-generaal mogen leveren. Toch wil Parijs ook nu weer een kandidaat naar voren schuiven. Volgens Der Spiegel wordt dat ex-premier Laurent Fabius, die nu voorzitter is van het parlement.

De Fransen vinden in hun oppositie tegen de Duitse kandidaat een ongebruikelijke bondgenoot in de Verenigde Staten. Er zijn ook bezwaren in enkele Zuid-Amerikaanse landen, ook al is Koch-Weser geboren en opgegroeid in Brazilië. De kritiek betreft vooral het gebrek aan politieke ervaring van de Duitser. Koch-Weser werkte twintig jaar bij de Wereldbank, de jongste jaren als directielid, en zit pas sinds vorig jaar april in de regering als onderminister van Financiën.

Der Spiegel verdenkt de Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, ervan zelf op de IMF-post te azen. Bij het vertrek van president Clinton, begin volgend jaar, raakt hij zijn baan kwijt. Summers heeft net als Koch-Weser jaren gewerkt bij de Wereldbank. De Financial Times suggereert dat er in die periode persoonlijke spanningen waren.

Met een benoeming van Summers zou een eind komen aan de traditie van Europese leiding bij het IMF. Europa zal dat niet willen accepteren, maar heeft door gebrek aan eensgezindheid wel een situatie geschapen waarin de rest van de wereld meer invloed krijgt op het opvullen van de vacature.

Een mogelijke alternatieve kandidaat is de gezaghebbende onderdirecteur van het IMF, Stanley Fischer. Maar ook hij is een Amerikaan. Voorts circuleert de naam van de vorige president van de Israëlische centrale bank, Jacob Frenkel.

Hij had tot 1991 de leiding van de onderzoeksstaf van het IMF. Een benoeming van een Israëli zou in de Arabische wereld verzet kunnen oproepen.