BRUSSEL -- De toekomst van het Vlaamse telecombedrijf Telenet kan de roep naar de uitbouw van een gemeentelijke aandelenholding versterken. Dat vindt alvast de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten, Louis Roppe.

Na de verkoop van de aandelen in Dexia worden de Vlaamse steden en gemeenten nu geconfronteerd met een tweede dossier rond een bedrijf waarin zij via de kabelbedrijven een fors pakket aandelen hebben, stelt hij vast. En met de toekomst van de verzekeraar Omob is volgens hem wellicht een derde dossier in de maak.

Roppe hoopt dat de Vlaamse steden en gemeenten op korte termijn al op de hoogte worden gebracht van de overnamevoorstellen en de bedragen die daarop zijn gekleefd. ,,We kunnen vandaag nog geen duidelijk standpunt innemen omdat wij noch de steden en gemeenten op de hoogte zijn van de plannen. Wij zijn in snelheid gepakt. Maar we hopen op een snelle ruggespraak tussen de vertegenwoordigers van de kabelbedrijven in Telenet en de gemeentebesturen''.

Roppe beklemtoont dat de gemeentebestuurders zich niet moeten blindstaren op de bedragen die op Telenet worden geplakt. Gewoonweg de aandelen te gelde maken kan een oplossing zijn voor gemeenten met zware schulden. ,,Maar het grote gevaar is het korte-termijndenken. De gemeentebestuurders komen de komende jaren voor zware uitdagingen te staan. Ze moeten oplossingen vinden om pensioenfondsen voor hun personeel te stijven en zullen eveneens rekening moeten houden met daling van de inkomsten uit elektriciteitsdistributie als ook meer en meer klanten van de stroomintercommunales de vrijheid krijgen om goedkope energie te zoeken.''

Met zo'n toekomstbeeld is het dan niet beter om aandelenpakketten zoals die in Telenet bij te houden. Roppe ziet in Telenet een bijkomend argument om een gemeentelijke aandelenholding uit te bouwen waarin dan belangrijke participaties van Dexia en in de toekomst eventueel ook Telenet -- in een Vlaamse subholding -- en Omob geparkeerd worden. Zo kan een geregelde inkomstenbron ontstaan die toelaat om een gemeentelijke pensioenfonds te financieren.