BRUSSEL -- Britse computerkrakers zijn de laatste maanden binnengedrongen in de systemen van tenminste twaalf multinationals. Ze hebben gepoogd de bedrijven voor 650 miljoen frank af te persen. Kredietkaarten-firma Visa is het jongste slachtoffer. Scotland Yard is met een onderzoek gestart.

,,De grootste kraak in de Britse veiligheidssystemen'', zeggen experts. ,,De hackers zijn professionelen. Ze hebben gebruik gemaakt van gesofistikeerde technieken en wisselden hun informatie uit via e-mail en Internet.''

Een woordvoerder van Visa verklaarde dat de eerste inbraak in juli '99 vastgesteld werd. Scotland Yard en het FBI werden onmiddellijk op de hoogte gebracht. Hij gaf toe dat de krakers de hand wisten te leggen op vitale bronnen. ,,Mocht ons systeem ook maar één dag crashen, dan kost ons dat miljoenen.'' Enkele weken geleden lieten de hackers weer van zich horen. Ze eisten een afkoopsom, zoniet zouden ze de belangrijkste gegevens openbaar maken.

Volgens de Britse krant The Sunday Times, spitst het onderzoek van Scotland Yard zich toe op de e-mail-trafiek tussen gekende krakers in Schotland en Engeland. In december deed de politie al een inval bij een 20-jarige computerspecialist in een Schots vissersdorp. ,,Zijn apparatuur werd aangeslagen, maar de man blijft tot dusver ontkennen iets met de zaak te maken te hebben'', aldus Scotland Yard dat de Visa-kraak linkt aan enkele andere inbraken.

,,Twaalf bedrijven, waaronder een van de Virgin-groep, hebben de laatste tijd ook al hackers op hun dak gekregen. Allemaal knapen die goed overweg kunnen met spitstechnologieën en die vlotweg alle veiligheidssystemen weten te slopen. Het is dus niet uitgesloten dat het om een en dezelfde bende gaat of dat er dezelfde opdrachtgevers achter schuil gaan.''