BRUSSEL -- De NMBS heeft zondag, in samenspraak met andere Europese spoormaatschappijen, enkele wijzigingen en nieuwigheden ingevoerd in de binnen- en buitenlandse dienstregeling. De ingebruikname van de hogesnelheidslijn (hsl) naar Luik, nieuwe dubbeldekstreinen en wijzigingen op de spooras Oostende-Luik zijn de voornaamste blikvangers.

  • Door de ingebruikname van de hsl-verbinding tussen Leuven en Luik daalt de reistijd van de Thalys-treinen tussen Brussel en Keulen met zo'n 10 minuten. Wie van Oostende naar Keulen reist, moet voortaan wel overstappen in Brussel. De vroegere trein Oostende-Keulen stopt voortaan immers in Eupen.
  • Vanuit Brussel-Zuid kunt u in 3 uur en 46 minuten ook rechtstreeks naar Frankfort sporen met de Duitse hogesnelheidstrein, de ICE 3. Die reisduur kan later nog krimpen als de NMBS en de Duitse spoorwegen een akkoord bereiken om de ICE 3-treinen op het Belgische hsl-traject te laten rijden.

  • De IC A-trein tussen Luik en Brussel, met tussenstop in Leuven, boekt eveneens tijdwinst dankzij het hsl-traject. De trein vertrekt 6 minuten later in Luik en komt er ook 6 minuten vroeger aan. Om de verwachte stijging van het aantal reizigers hier op te vangen, wordt op dit traject een bijkomende piekuurtrein ingelegd, zowel 's morgens als 's avonds. De IC A-trein houdt binnenkort ook halt in Welkenraedt en Eupen. Daarnaast komt er een nieuwe IR-trein tussen Luik en Aken met verschillende stopplaatsen.
  • De nieuwe dubbeldekstreinen worden geleidelijk ingevoerd op de IC-lijn Gent-Brussel-Genk. Vandaag rijden de dubbeldekkers al als piekuurtreinen tussen Oostende en Brussel en tussen Kortrijk en Brussel. Tussen Oostende en Brussel worden ze tijdelijk (wellicht tot februari) weer vervangen door gewone wagons.
  • De NMBS laat ook enkele nieuwe stoptreinen rijden. In het weekend is dat het geval tussen Brugge en Kortrijk. In de week wordt het aantal treinen tussen Hasselt en Mol opgevoerd tot één per uur. Op enkele lokale lijnen worden stopplaatsen heropend. In Vlaanderen gaat het om de halte Wezemaal, tussen Leuven en Hasselt.
  • Ook in Wallonië wordt de dienstverlening uitgebreid. Zo komt er opnieuw een rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Dinant.