©epa
BRUSSEL (bloomberg) -- De Belgische topmanager Luc Vandevelde neemt op 1 januari de leiding van een nieuw private equity-fonds met een startkapitaal van 300 miljoen pond (465 miljoen euro). Hij blijft evenwel aan als voorzitter van de Britse kledinggroep Marks & Spencer (M&S).

Het kapitaal voor het fonds, Change Capital Partners , wordt ingebracht door de familie Halley, de stichters van de supermarktketen Promodes waarvoor Vandevelde begin de jaren negentig werkte. Een woordvoerster van de topmanager bevestigde een bericht hierover in de Sunday Telegraph. Vandevelde zal wel nog 60 procent van zijn tijd besteden aan M&S, waarvan hij sinds februari 2000 voorzitter is.

Het fonds heeft al een Britse vergunning op zak. Het zal in Londen gevestigd zijn, maar in heel Europa op zoek gaan naar bedrijven die kunnen worden overgenomen. Verwacht wordt dat de Belgische captain of industry vooral wil investeren in de kleinhandel, een sector die hij goed kent.

Luc Vandevelde slaagde er de voorbije jaren in de wankelende reus M&S weer op het goede spoor te krijgen, al ging dat onder meer ten koste van de sluiting van de vestigingen in België. Hij werd onlangs door de lezers van de Telegraph uitgeroepen tot ,,zakenman van het jaar''.