©fdm
BRUSSEL -- De Vlaamse schoenendistributeur Brantano wordt de spil van een nieuwe retailgroep met daarin winkelketens zoals AS Adventure, Fun en Idé. Van een verkoop van Brantano, zoals eerder werd overwogen, is niet langer sprake. De nieuwe groep mikt op een publieke kapitaalverhoging begin volgend jaar.

Het project laat toe om twee belangrijke doelstellingen te realiseren. Joris Brantegem, bezieler van Brantano en één van de zonen van de stichter, kan doorgaan met zijn project. Dat geldt ook voor de ondernemers achter de winkelholding Mitiska, vandaag met een belang van 42 procent de grootste aandeelhouder van de schoenendistributeur.

Mitiska is in handen van Luc Geuten en Leon Seynave. Zij gaan hun belangen in gespecialiseerde winkelketens zoals AS Adventure, Fun en Idé bundelen met Brantano en zonderen de probleemdossiers af. Daardoor kunnen ze verder actief blijven in de retailsector.

Het zag er lang naar uit dat de probleemdossiers de toekomst van Mitiska zouden hypothekeren, waardoor het ,,kroonjuweel'' Brantano zou moeten verkocht worden om de te hoge bankschuld af te lossen.

De uitvoering van het project zal verschillende maanden in beslag nemen en wordt technisch erg complex. Zo zal Brantano Mitiska volledig opslorpen, waardoor de holding van de beurs verdwijnt. De aandeelhoudersvergadering moet daarvoor groen licht geven.

Bij de fusie moeten ook ,,beschotten'' ingebouwd worden om de probleemdossiers af te zonderen van het nieuwe Brantano, voortaan de enige genoteerde maatschappij.

De aandeelhouders van Mitiska zullen hun aandelen kunnen ruilen voor aandelen van ,,New Brantano''. Het is nog niet bekend wat de naam wordt van de nieuwe retailgroep.

De verruimde groep mikt in een tweede fase op een publieke kapitaalverhoging. Over de omvang van de operatie, gepland voor de eerste helft van volgend jaar, circuleren cijfers van 30 tot 40 miljoen euro. De bestaande aandeelhouders (Joris Brantegem, Luc Geuten, Leon Seynave...) zouden meedoen aan de kapitaalverhoging. De opbrengst zal gebruikt worden om bankschulden af te lossen en daarmee de balansstructuur te verstevigen.