BRUSSEL -- Het budget voor buitenlandse overnames door Belgische bedrijven lag in het afgelopen jaar (tot einde november) bijna even hoog als dat van buitenlandse bedrijven die in ons land kwamen ,,shoppen''. De activiteit rond fusies en overnames daalde in ons land ook relatief minder dan in de rest van de wereld, zo blijkt uit het onderzoek van KPMG Corporate Finance, op basis van cijfers van de dataleverancier Dealogic.

Met 78 overnames door Belgen in het buitenland ter waarde van 4,5 miljard dollar, en 137 overnames door buitenlanders in België voor 4,6 miljard dollar, bleef ons land nipt een netto verkoper op de wereldwijde bedrijvenmarkt. In 2001 verkochten de Belgen nog voor 6,3 miljard en kochten ze voor 5,3 miljard. In de drie jaar daarvoor was het Belgische bedrijfsleven een netto koper op de wereldmarkt.

De top-drie van belangrijkste overnames door Belgen wordt aangevoerd door Interbrew, dat in Duitsland de brouwerij Beck's aankocht. Euroclear, de afwikkelaar van beurstransacties die pas twee jaar geleden een Belgische vennootschap werd, volgt met de overname van zijn Britse sectorgenoot Crest.

De transactiewaarde van het gemiddelde Belgische verkoopdossiers ligt een stuk lager dan dat van het gemiddelde aankoopdossier, zoals ook blijkt uit de top-drie van de grootste verkooptransacties.

De cijfers van KPMG omvatten weliswaar nog niet de verkoop van de beursgenoteerde luierproducent Ontex aan de Britse investeringsgroep Candover. Die operatie, die pas begin deze maand officieel werd bekendgemaakt, heeft een geschatte waarde van 1,1 miljard euro.

De industriële sector was in 2002 de meest actieve, met 57 (koop- en verkoop)transacties ter waarde van 3,9 miljard dollar. Daarna komt de financiële sector met 18 deals ter waarde van 3,4 miljard dollar.

Doordat de fusie-activiteit in ons land minder sterk daalde dan het wereldgemiddelde, stijgt België in de ,,overname-hitparade'' als koper van de negentiende naar de zeventiende plaats, en als verkoper van de twintigste naar de zeventiende plaats. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waren in 2002 de grootste kopers én verkopers (maar dan in omgekeerde volgorde). Maar liefst 503 Britse bedrijven gingen in vreemde handen over, goed voor een bedrag van 52,4 miljard dollar.

De heropleving van de Belgische M&A-markt laat net als in de rest van de wereld op zich wachten. Toch voelen we dat de Belgische durfkapitaalverschaffers opnieuw meer appetijt krijgen, zegt Peter Lauwers van KPMG. Het blijft evenwel wachten tot ook de verkoopkandidaten zich meer gaan manifesteren. Pas als dat gebeurt, kan de markt opnieuw opleven. Lauwers ziet dat mogelijk vanaf het tweede trimester van volgend jaar gebeuren.