BRUSSEL -- De totale waarde van wereldwijde bedrijfsfusies en -overnames (M&A, Mergers & Acquisitions) is het voorbije jaar met 47 % gedaald tegenover 2001, tot 996 miljard dollar. Dat berekende de consultant KPMG Corporate Finance.

De overname-activiteit door het bedrijfsleven gaat al 2,5 jaar bergaf, maar het afgelopen halfjaar was de terugval bijzonder sterk. Bovendien is er ,,nog geen indicatie dat de M&A-markt haar dieptepunt heeft bereikt'', zegt Peter Lauwers van KPMG Corporate Finance in België.

Hoewel alle wereldblokken een daling van de transactiewaardes kenden, kwam Europa (-40 %) er beter vanaf dan Azië (-59 %) en de VS (-53 %). Dat het aantal transacties relatief minder sterk daalde dan hun totale waarde, geeft ook aan dat de prijs van een gemiddeld overnamedossier het voorbije jaar verder is gedaald.

Opvallend is wel dat de waarde van transacties die gefinancierd werden door durfkapitaal slechts met 11 % daalde. Gespecialiseerde durfkapitalisten zoals het Britse Candover, de overnemer van de Belgische luierfabrikant Ontex, ontpopten zich bij de lage prijzen tot erg actieve opkopers van ondernemingen.

In West-Europa beliep de M&A-activiteit 446 miljard dollar, tegenover 737 miljard in 2001 en 1.548 miljard in het topjaar 2000. De grootste overname (7,34 miljard dollar) was die van de Britse energiegroep PowerGen door het Duitse E.ON. In vergelijking met vorig jaar is de overnamehonger het sterkst bekoeld in de IT-sector (-72 %). De Britten, Amerikanen, Duitsers en Fransen ontpopten zich vorig jaar tot de hongerigste overnemers in West-Europa.