BRUSSEL -- Commissaris Pascal Lamy, een van de kopstukken van de Europese Commissie, vindt dat het Stabiliteitspact zijn beste tijd gehad heeft. Het moet volgens hem verfijnd worden. Als het Verenigd Koninkrijk bij de euro aansluit, zal dat hoe dan ook moeten gebeuren.

Lamy zegt een en ander in een interview met de Italiaanse beurskrant Il Sole 24 ore . Het interview komt er net op het moment dat Lamy's collega Pedro Solbes van Economie en Financiën, vier regeringen moet aanpakken omdat ze met een overheidstekort worstelen dat volgens dat Stabiliteitspact te groot is. Pascal Lamy vindt dat het Stabiliteitspact niet fijn genoeg werkt en daarom vervangen moet worden door een nieuwe regeling die ,,iets intelligenter'' is. Lamy zegt dat de regel van het Stabiliteitspact, dat een tekort nooit hoger mag zijn dat 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), te ruw is voor toepassing op de Britse openbare financiën die veel fijner in mekaar steken.

Het pact legt de regeringen ook op hun begrotingen ,,op middellange termijn'' in evenwicht te brengen. Eerst moest dat tegen 2001-2002, dan tegen 2004. Omdat vier landen die limiet niet zullen halen, stelde de Commissie vorige maand 2006 voor. Onder de vier boosdoeners zijn de drie groten: Frankrijk, Duitsland en Italië. Portugal is het vierde euroland dat het evenwicht niet haalt. Vandaag neemt de Europese Commissie er formeel acte van dat het tekort van 4,1 procent van het bbp van 2001, de limieten heeft overschreden. Ze legt de Portugese regering op om nauwgezet de maatregelen van haar eigen saneringsplan uit te voeren. Daardoor zou het tekort in 2002 al terugvallen tot 2,8 procent van het bbp. Volgend jaar moet de Portugese regering een tekort halen van 2,4 procent. Als de Portugese regering zich daartoe formeel verbindt, komt er geen procedure wegens ,,buitensporig overheidstekort''.