AMSTERDAM (anp) -- Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft over het derde kwartaal een verlies van 330 miljoen euro geleden. Dat komt vooral door een bijzondere last die de groep heeft genomen voor haar belang in de Franse mediagroep Vivendi Universal. In het derde kwartaal vorig jaar boekte Philips nog een verlies van 736 miljoen euro.

Op het belang van het Franse mediaconcern Vivendi heeft Philips 339 miljoen euro afgeschreven. De totale afschrijvingen kwamen in het derde kwartaal op 387 miljoen euro uit, aldus Philips in een toelichting.

Philips zag zijn omzet met 2 procent omhooggaan tot 7,3 miljard euro. In volume steeg de omzet met 9 procent. Bij de consumentenproducten en de lampen zette het concern minder om. Vooral de omzet in mobiele telefoons en digitale netwerken daalde sterk. De productie van medische systemen leverde juist aanzienlijk meer op.

Noord-Amerika en Azië groeiden het sterkst. Die omzetgroei werd echter voor een groot deel teniet gedaan door een lagere omzet in Latijns-Amerika. In Europa bleef de omzet stabiel, aldus Philips.

Over de eerste negen maanden van 2002 kwam de omzet uit op 22,9 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan over dezelfde periode vorig jaar.

Exclusief bijzondere posten boekte Philips een nettoverlies van 1,7 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro vorig jaar. De pensioenen jaagden Philips aardig op kosten: daaraan gaf het bedrijf circa 400 miljoen euro meer uit dan vorig jaar.

Voor heel 2002 denkt Philips een positief nettoresultaat te kunnen realiseren, abstractie gemaakt van eenmalige afschrijvingen en andere uitzonderlijke lasten.

Vorige week kondigde het concern aan de divisie componenten te gaan ontmantelen. Daarvoor zet Philips in het vierde kwartaal 175 miljoen euro opzij. Daartegenover denkt het bedrijf aan de verkoop van onderdelen ongeveer 400 miljoen euro te kunnen binnenhalen.

Voor een aantal andere bezittingen gaat Philips bekijken of zij nog wel voor de juiste waarde op de balans staan. Door de lage beurskoersen was de marktwaarde van bijvoorbeeld Atos Origin aan het eind van het derde kwartaal 800 miljoen minder waard dan waarvoor het bij Philips in de boeken staat.

De beleggers reageerden gisteren gunstig op de kwartaalresultaten van Philips, vooral omdat er geen onprettige verrassingen waren. Op Euronext Amsterdam sprong het Philips-aandeel meer dan 10 procent hoger tot 16,9 euro. Sinds begin dit jaar had het aandeel al wel meer dan 50 procent van zijn waarde verloren. Daarmee presteerde Philips slechter dan het gemiddelde van de Amsterdamse beurs.