©vcb
BRUSSEL -- Van maatschappelijk engagement naar gevel-oplapwerk, dat is de evolutie die ik vrees te bespeuren in het bedrijfsleven, zegt de Vlaamse minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt (SP.A). Hij zegt dit, provocerend, op de vooravond van het congres van het Verbond Economisch Verbond (VEV).

,,Het vorige VEV-congres, midden in de hoogconjunctuur, ging over Duurzaam Ondernemen. Het VEV-congres van dit jaar gaat vooral over het image van de ondernemingen'', zegt de minister.

Het VEV-congres dat vandaag plaats heeft in Gent, zoekt inderdaad hoe het image van de ondernemingen kan bijgekleurd worden (DS 15 oktober).

Van de ronkende verklaringen over de maatschappelijke opdracht van de onderneming zegt Landuyt niet veel meer te horen. Hij vindt dat de bedrijfswereld de neiging heeft te ,,hervallen in oude gewoonten en gedachten'' van zodra het wat minder goed gaat, terwijl ,,het net in turbulente tijden is dat ondernemingen hun sociale, ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten opnemen''.

,,Als ik het Charter tegen Racisme herlees dat het VEV en het VKW twee jaar geleden ondertekenden, weet ik dat er in die organisaties en ook bij Unizo, mensen zijn die oprecht menen wat toen ondertekend werd. Maar als ik vandaag naar de arbeidsmarkt kijk, weet ik dat de achterban niet altijd volgt'', stipt Landuyt aan.